Lart

Gjatësia mund të jetë faktor rreziku i panjohur për disa sëmundje të zakonshme te të rriturit, sipas studimit

Gjatësia ka qenë një faktor i lidhur me probleme të shumta të zakonshme, për shembull me rritjen e rrezikut të fibrilacionit atrial dhe me uljen e rrezikut të sëmundjeve kardiovaskulare.

Por shkencëtarët kanë luftuar për të përcaktuar nëse të qenit i gjatë apo i shkurtër është ajo që i vë ata në rrezik, ose nëse në fakt janë fajtorë faktorët që ndikojnë në gjatësinë, si ushqimi dhe statusi socio-ekonomik.

Në një studim të ri, Dr. Sridharan Raghavan nga Qendra Mjekësore Rajonale VA Rocky Mountain dhe kolegët u përpoqën të eliminonin këta faktorë ngatërrues duke parë veçmas lidhjet midis sëmundjeve të ndryshme dhe gjatësisë aktuale të një personi, dhe lidhjet me gjatësinë e parashikuar të tyre bazuar në gjenetikën e tyre.

Ata analizuan të dhënat nga Programi VA Million Veteran, i cili përfshinte informacione gjenetike dhe shëndetësore nga 235,398 të bardhë hispanikë dhe 63,898 të rritur të zinj johispanikë.

Rezultatet e tyre konfirmuan gjetjet e mëparshme se të qenit i gjatë lidhet me një rrezik më të lartë të fibrilacionit atrial dhe venave me variçe, dhe një rrezik më të ulët të sëmundjeve koronare të zemrës, presionit të lartë të gjakut dhe kolesterolit të lartë.

Ata zbuluan gjithashtu lidhje të reja midis lartësisë më të madhe dhe një rreziku më të lartë të neuropatisë periferike, e cila shkaktohet nga dëmtimi i nervave në ekstremitete, si dhe nga infeksionet e lëkurës dhe kockave, të tilla si ulçera në këmbë.

Studiuesit shikuan më shumë se një mijë kushte dhe tipare në përgjithësi, duke e bërë atë studimin më të madh të gjatësisë dhe sëmundjeve deri më tani.

Ata arrijnë në përfundimin se gjatësia mund të jetë një faktor rreziku i panjohur më parë për disa sëmundje të zakonshme te të rriturit.

Shpërndaj
Lajme - Probleme.me