Lart

Gjumi gjatë ditës ka efekt pozitiv për zemrën, trurin dhe zvogëlon stresin

Ky mini-pushim gjatë ditës është një mënyrë e thjeshtë për t’u çlodhur dhe përtërirë, dhe i jep trupit forcimin e nevojshëm në mënyrë që të mund të merret me gjithçka që ka ndodhur gjatë ditës, të rregullojë vetë dhe të rivendoset për nesër.

Mungesa e gjumit mund të ketë efekte të dëmshme për shëndetin tonë, por për fat të keq, mënyra e jetesës tonë të jashtëzakonshme rrallëherë lë kohë për pushim të duhur.

Pengimi kronik i gjumit mund të çojë në probleme serioze shëndetësore, pasi gjumi është thelbësor për funksionimin e trurit. Përkatësisht, ajo është e lidhur me rritjen e aktivitetit të sistemit nervor simpatik (luftë-ose-fluturim). Kjo, nga ana tjetër, shkakton stres kronik që ndikon në metabolizmin dhe ritmin cirkadian, dhe çon në inflamacion kronik sistemik.

Kjo mund të jetë arsyeja prapa depresionit dhe ankthit tuaj, diabeti dhe sëmundjet kardiovaskulare, artriti, shtimi i peshës, dhimbja e përgjithshme e trupit, problemet gastrointestinale, çekuilibri hormonal dhe infeksionet.

Kjo është arsyeja pse një sy gjumë i mesditës mund të ndihmojë shumë!

Një studim i botuar në BMJ Journal, Heart, tregoi se rreziku i sëmundjeve kardiovaskulare dhe ngjarjeve CVD ishte më i ulët te njerëzit që fjetën edhe vetëm dy herë në javë. Yue Leng, Ph.D. dhe Dr. Kristine Yaffe, nga Universiteti i Kalifornisë, San Francisko, komentuan: “Ndërsa rrugët e sakta fiziologjike që lidhin ditët e gjumit me rrezikun (sëmundje kardiovaskulare) nuk është e qartë, shkruan healthy food house.

Ky studim kontribuon në debatin e vazhdueshëm mbi implikimet shëndetësore të bërjes së gjumit dhe sugjeron që mund të mos jetë vetëm kohëzgjatja, por edhe shpeshtësia që ka rëndësi”.

Shkencëtarë të shumtë pohojnë se 60 deri 90 minuta përgjumje mund të jenë po aq të dobishme për trurin sa një gjumë i plotë i natës. Një studim i Universitetit të Harvardit i vitit 2010 tregoi se madje edhe fjetjet e shkurtra rrisin aftësitë e kujtesës dhe të mësimit.

Një gjumë është zbuluar të jetë edhe më efikas se kafeina në drejtim të përmirësimit të mësimit perceptues dhe konsolidimit të kujtesës.

Megjithatë, megjithëse mund të dini të gjitha përfitimet e bërjes së gjumit, mund të mos keni kohë të mjaftueshme për të shijuar një sy gjumë 90-minutësh në mes të ditës. Shumica e ekspertëve shpjegojnë se nëse nuk flini gjumë të privuar, të fërkoni për 20-30 minuta është e mjaftueshme për t’ju freskuar.

Shpërndaj
Lajme - Probleme.me