Lart

Studimi: Gjumi në Orë të Vona Shkakton Obezitet tek Fëmijët

Hulumtimi u përqëndrua në 107 fëmijë në Suedi, me 64 prej fëmijëve që kishin një prind që klasifikohej si mbipeshë ose obez.

Një studim i ri ka zbuluar se të flesh vonë sjell rritjen e mbipeshes tek fëmijët.

“Nënat dhe baballarët e shqetësuar duhet të përqëndrohen në mbajtjen e një rutine të rregullt kur bëhet fjalë për caktimin e vakteve dhe kohën e shtratit”, tha Dr. Claude Marcus.

gjumi vone shkakton obezitet tek femijet

Sipas CNN, hulumtimi u përqëndrua në 107 fëmijë në Suedi, me 64 prej fëmijëve që kishin një prind që klasifikohej si mbipeshë ose obez.

Studiuesit monitoruan peshën, lartësinë dhe perimetrin e belit të secilit fëmijë nga moshat nga 1 deri në gjashtë vjeç, ku të gjithë fëmijët kishin matje të ngjashme kur filloi studimi.

Gjumi u mat për shtatë ditë rresht një herë në vit për gjatësinë e studimit duke përdorur një gjurmues të veshur në dore të fëmijës.

Ata zbuluan se fëmijët që zakonisht shkonin për të fjetur vonë, pra mbi orën 9 kishin  një bel më të gjerë dhe BMI më të lartë (indeksi i masës trupore) deri në fund të studimit.

Kjo ndodh se disa prej rajoneve të trurit të përfshira në rregullimin e cikleve të gjumit dhe zgjimit, menaxhojnë sjelljen e ngrënies.

Prandaj gjumi dhe rregullimi i peshës së trupit ndërthuren në mënyrë të ndërlikuar në nivele të shumëfishta.

Një kufizim kryesor i studimit ishte numri i vogël i fëmijëve të përfshirë.

Sidoqoftë, studiuesit ishin në gjendje të masin në mënyrë objektive karakteristikat e gjumit përmes gjurmuesit të kyçit në vend që të mbështeteshin në informacionin e transmetuar nga prindërit dhe fëmijët, diçka që Marcus tha se shpesh nuk është e besueshme.

Hulumtimet e mëparshme kanë zbuluar se një kohëzgjatje më e shkurtër e gjumit është e lidhur me një rrezik të rritur të mbipeshës në fëmijëri.

Tek të rriturit, Marcus tha se gjumi i parregullt dhe gjumi më i paktë janë shoqëruar me një rrezik më të madh të mbipeshës, me disa sugjerime që njerëzit që flenë më pak hanë më shumë.

Studimi thoshte se përpjekjet për të parandaluar shtimin e peshës duhet t’i kushtojnë më shumë vëmendje gjumit pasi është një faktor i madh ndikues.

E huazuar.

Ju rekomandojmë këta artikuj:

Çfarë Duhet të Bëni Kur Fëmija Nuk do të Hajë Ushqime të Ngurta: Hapa të Thjeshtë

Fëmijët që Rriten me Kafshë Shtëpiake Kanë më Shumë Përfitime Shëndetësore

Shpërndaj
Shëndeti - Probleme.me

Probleme.me fokusohet në shëndetin dhe mirëqenien personale tuajën. Artikuj të shumtë për shtatzëninë, fëmijët, gratë e meshkujt. Nëse keni ndonjë koment, sygjerim apo edhe informacion për ta ndarë me ne na kontaktoni shendeti@rilinde21.sg-host.com