Lart

Jeni gjithmonë të zemëruar? Zbuloni pse

Zemërimi është një emocion që shumë njerëz e shtypin sepse nuk duan ta shprehin ose mund të mos dinë ta shprehin në mënyrë të shëndetshme.

Ne të gjithë ndiejmë zemërim në kohë të ndryshme, në shkallë të ndryshme. Zemërimi është një emocion që është pjesë e përvojës njerëzore. Ndjenjat e zemërimit mund të ndodhin në shumë kontekste të ndryshme dhe shpesh për arsye themelore që nuk i kuptojmë ende. Ne mund të varrosim ndjenjat dhe përvojat e së kaluarës dhe një shkas i vogël mund të çojë në një shpërthim zemërimi.

Përjetimi i trajtimit të padrejtë, dëgjimi i kritikave ose thjesht mosmarrja e asaj që dëshironi janë vetëm disa nga stimujt e mundshëm. Përvoja e zemërimit mund të variojë nga acarimi i lehtë në zhgënjim, në zemërim. Mërzia shpesh mund të shihet si një version i butë i zemërimit në formën e pakënaqësisë me atë që po ndodh.

Artikulli analizon se si zemërimi ndikon në tru, sjelljet dhe cilat janë shenjat.

Zemërimi dhe truri

Korteksi është pjesa funksionale e trurit tonë ku ndodhet logjika dhe gjykimi. Korteksi mund të përshkruhet si qendra e strategjisë dhe kontrollit të trurit. Qendra parietale është qendra emocionale e trurit tonë dhe njihet si pjesa më primitive e trurit tonë. Brenda sistemit parietal ekziston një strukturë e vogël e quajtur amigdala, një depo e kujtimeve emocionale, e cila është gjithashtu zona e trurit përgjegjëse për reagimet tona “luftoni ose fluturoni”, e njohur edhe si instinktet tona natyrore të mbijetesës. Kur ndiejmë dhe shprehim zemërim, ne përdorim qendrën kufitare të trurit tonë.

Kur ne zemërohemi, përgjigja jonë “lufto ose ik” aktivizohet, duke lëshuar një vërshim hormonesh që shkaktojnë një alarm fizik dhe emocional. Ky zemërim më pas transferohet në zëra, padurim, zhgënjim dhe fjalë fyese.

Pse njeriu mund të ndihet i zemëruar?

Zemërimi është një emocion që mund të shkaktohet nga shumë shkaqe të ndryshme. Disa nga këto shkaqe janë konflikte të pazgjidhura të rrënjosura thellë që nuk janë adresuar, ndërsa arsye të tjera përfshijnë:

Duke ju trajtuar me mungesë respekti ose padrejtësi

Ndjeheni i kërcënuar ose i dhunuar

Për të pësuar lëndime trupore

Ndjenja e dëshpërimit

Ndjenja e dobët

Nivele të larta stresi ose ankthi

Identifikoni problemet në të kaluarën tuaj që mund të kontribuojnë në zemërimin tuaj. A jeni abuzuar apo dënuar rëndë në të kaluarën? E keni të vështirë të kontrolloni temperamentin dhe emocionet tuaja? A ju mungon ndjenja e paqes së brendshme? Identifikoni skenarët ekzistues që ju zemërojnë, të tilla si pakënaqësia me punën, bashkëshortin tuaj, veten ose fëmijën tuaj.

Shpërndaj
Lajme - Probleme.me