Lart

Ju “vjedh” gjumin: Zbulohet se cili është aplikacioni më i keq për t’u përdorur para gjumit

Një anketë e kryer nga Sleep Junkie me 2.012, persona të rritur ekzaminoi sesi përdorimi i disa aplikacioneve pak para gjumit ndikon në cilësinë e gjumit

Aplikacioni më shqetësues ishte TikTok, me shumicën (89%) të pjesëmarrësve që zgjoheshin duke u ndjerë të lodhur, krahasuar me një të katërtën (24%) të atyre që nuk kishin “trajtim elektronik” para gjumit, transmeton Telegrafi.

Rritja e përdoruesve

Numri i përdoruesve të TikTok-ut është rritur nga 700 milionë në fillim të vitit 2020 në mbi një miliard sot.

Përdoruesve të TikTok-ut gjithashtu iu deshën më shumë se një orë më shumë se mesatarja për të rënë në gjumë dhe kaluan 14% të gjumit të tyre në fazën REM, që është gjysma e sasisë së rekomanduar për një të rritur të shëndetshëm, gjë që e bën Tiktok-un aplikacionin më të keq për përdorim para gjumit.

Sleep Junkie rekomandon që të mos përdorni asnjë pajisje elektronike për të paktën dy orë para gjumit për shkak të dritës blu që lëshojnë.

Drita blu stimulon trurin dhe zvogëlon prodhimin e melatoninës, duke i bërë njerëzit të ndihen më vigjilentë para gjumit, gjë që mund të çojë në shëndet të dobët fizik dhe mendor.

Higjiena e gjumit në një nivel të palakmueshëm

Dorothy Chambers, një eksperte e gjumit, tha: “Këtë vit, njerëzit kanë fjetur më shumë se kurrë, dhe 78% të të rriturve pranojnë vonesat e gjumit, nuk është çudi që higjiena e gjumit është e ndikuar”.

“Ka shumë informacione në internet për mënyrat më të mira për të fjetur, por duket se përdorimi i aplikacioneve të rrjeteve sociale pengon shumë prej nesh të marrim pushimin që na nevojitet. Shpresojmë që kërkimi ynë të sigurojë një pasqyrë më të mirë për disa nga zakonet tona më të këqija para gjumit dhe mund të inkurajojë anëtarët e publikut të mbyllin telefonin dhe të ndalojnë lëvizjen në mënyrë që të zgjohen të freskët dhe plot energji.”

Shpërndaj
Lajme - Probleme.me