Lart

Katër Skenarët për Kosovën

Shkencëtarët Amerikanë në bashkëpunim me inxhinierë të tekonologjisë kanë zhvilluar një simulim në bazë të së cilit parashihet se cfarë rezultatesh do japin masat dhe veprimet e shteteve dhe qeverive rreth modaliteteve të aplikimit të distancimit social. Këtë studim e ka publikuar The Washington Post.

kater skenaret per kosoven

Ne studim jane parapare 4 skenare te cilet, sic shihet ne grafikone me poshte, japin rezultate te ndryshme. Ne skenarin e pare –Levizje per te gjithe– ku nuk aplikohen kufizime ne levizje te qytetareve, rezultati eshte me i pavaforshmi ku rreth 80% te qytetareve jane te infektuar nga Coronavirusi ndersa rreth 50% prej tyre te rikuperuar. Per momentin vendet si Suedia po aplikojne nje mase te ketille.

Scenario 2 ku ka nje Perpjekje per Karantine, pra aty ku qeverite aplikojne karantine por nuk zbatohet dhe aplikohet ne praktike, jane rreth 65% te prekur prej tyre 33% te rikuperuar. Scenario 3 ku aplikohet Distancim i Moderuar, rreth 40% te qytetareve mbesin te pa prekur nga COVID-19 ndersa mbi 30% rikuperohen.

Vendet si SHBAte kan filluar te aplikojne masa te scenarios 2 dhe 3. Bashkimi Europian, qe tashme eshte epiqender e pandemise, ka ndermarre masa sot ku ka vendosur te mbylle kufirin e saj te jashtem per jo Europianet.

Sipas studimit dhe simulimit, shtetet qe aplikojne Distancim Total do kene rezultate me te mira nga te gjithe skenaret duke ruajtur rreth 70% te qytetareve te pa infektuar. Nga 30% te prekur, shumica do rikuperohen. Kina ka aplikuar nje mase te ketille dhe sipas burimeve zyrtare atje tashme ka nen kontrolle situaten dhe mbi 65,000 persona jane rikuperuar, perderisa numri i te infekuarve eshte minimal.

Per momentin ne Kosove jane ndermarre masa te rendesishme qe kane bere qe vendi yne te radhitet mes skenarit 2 dhe 3, respektivisht mes Perpjekes per Karantine dhe Distancimit te Moderuar.

Institucionet e Kosoves, per te arritur rezultate te mire, duhet sa me pare te ashpersojne masat e distancimit ne nivelin/skenarin e katert, ate te Distancimit Total, ne menyre qe sa ma shume qytetare te mos preken nga virusi.

Ky veprim nese ndermerret nga institucionet gjithashtu do ta lehtesoje baren e sistemi shendetesor i cili edhe ashtu ka kapacitete dhe sasi shume te kufizuara te shtreterve dhe paisjeve te nevojshme per trajtimin e te infektuarve me COVID-19.

E huazuar.

Ju rekomandojmë këta artikuj:

A janë të Rrezikuara Foshnjat në Bark nga Korona Virusi?

Fondacioni Gates, Mastercard dhe Wellcome Bashkohen për të Krijuar Ilaçet ndaj Koronavirusit

Shpërndaj
Shëndeti - Probleme.me

Probleme.me fokusohet në shëndetin dhe mirëqenien personale tuajën. Artikuj të shumtë për shtatzëninë, fëmijët, gratë e meshkujt. Nëse keni ndonjë koment, sygjerim apo edhe informacion për ta ndarë me ne na kontaktoni shendeti@rilinde21.sg-host.com