Lart

Këshilla për të Komunikuar me Adoleshentin Tuaj

Vitet e adoleshencës kanë shumë të përbashkëta me dysh të tmerrshëm. Gjatë të dy fazave, fëmijët tanë po bëjnë gjëra të reja interesante.Detyra kryesore zhvillimore me të cilën ballafaqohen të dy grupmoshat është gjithashtu e njëjta: fëmijët duhet të largohen nga prindërit dhe të fillojnë të pohojnë pavarësinë e tyre. Nuk është çudi që ata ndonjëherë veprojnë sikur mendojnë se janë qendra e universit.

Kjo bën që prindërit të komplikohen, veçanërisht sepse adoleshentët kanë filluar të marrin vendime për gjëra që kanë pasoja të vërteta, si shkolla dhe miqtë dhe ngasja, për të mos folur për përdorimin e substancave dhe seksin. Por ata nuk janë ende të mirë në rregullimin e emocioneve të tyre, kështu që adoleshentët janë të prirur të marrin vendime impulsive.

Kjo do të thotë që të kesh një marrëdhënie të shëndetshme dhe të besueshme prind-fëmijë gjatë viteve të adoleshencës është më e rëndësishme se kurrë. Të qëndrosh afër nuk është e lehtë, sidoqoftë. Adoleshentët shpesh nuk janë shumë të hirshëm kur refuzojnë atë që ata e perceptojnë si ndërhyrje të prindërve. Ndërsa ata janë një libër i hapur për miqtë e tyre, me të cilët flasin vazhdimisht përmes mesazheve dhe mediave sociale, ata mund të bëhen memecë kur pyeten nga mamaja se si u shkoi dita. Një kërkesë që babait i dukej e arsyeshme mund të pranohet si një zemërim i rëndë.

Nëse kjo tingëllon e njohur, merrni frymë thellë dhe kujtojini vetes që fëmija juaj po kalon adoleshencën e tij të tmerrshme. Eshtë një fazë që do të kalojë, dhe puna juaj si prind është akoma e rëndësishme, vetëm roli mund të ketë ndryshuar pak. Këtu janë disa këshilla për të lundruar në terrenin e ri:

  1. Dëgjo. Nëse jeni kurioz për atë që po ndodh në jetën e adoleshentit tuaj, bërja e pyetjeve të drejtpërdrejta mund të mos jetë aq efektive sa thjesht të rrini ulur dhe të dëgjoni. Fëmijët kanë më shumë të ngjarë të jenë të hapur me prindërit e tyre nëse nuk ndihen nën presion për të shkëmbyer informacion. Mos harroni edhe një koment për diçka që ka ndodhur gjatë ditës është mënyra e saj për të arritur dhe ju ka të ngjarë të dëgjoni më shumë nëse qëndroni të hapur dhe të interesuar – por jo kureshtar.
  2. Vlerësoni ndjenjat e tyre. Shpesh është tendenca jonë të përpiqemi të zgjidhim probleme për fëmijët tanë, ose të minimizojmë zhgënjimet e tyre. Por të thuash diçka si “Ajo nuk ishte e përshtatshme për ty gjithsesi” pas një zhgënjimi romantik mund të ndihet shpërfillës. Në vend të kësaj, tregojuni fëmijëve që i kuptoni dhe dhembshuroni duke reflektuar përsëri komentin: “Uau, kjo tingëllon e vështirë”.
  3. Tregoni besim. Adoleshentët duan të merren seriozisht, veçanërisht nga prindërit e tyre. Kërkoni mënyra për të treguar se i besoni adoleshentit tuaj. Kërkimi i tij për një favor tregon se ti mbështetesh tek ai. Lënia e fëmijës tuaj në dijeni se keni besim tek ai do ta rrisë besimin e tij dhe do ta bëjë atë më shumë të ngjarë të rritet me rastin.
  4. Mos u bë diktator. Ende duhet të vendosni rregullat, por jini të gatshëm t’i shpjegoni ato. Ndërsa, shtyrja e kufijve është e natyrshme për adoleshentët, duke dëgjuar shpjegimin tuaj të zhytur në mendime se pse nuk lejohen festat në netët e shkollës, do ta bëjë rregullin të duket më i arsyeshëm.
  5. Jepni lavdërime. Prindërit kanë tendencë t’i lavdërojnë më shumë fëmijët kur janë më të vegjël, por adoleshentët kanë nevojë për rritjen e vetëvlerësimit po aq shumë. Adoleshentët mund të sillen sikur janë shumë të ftohtë për t’u kujdesur për atë që mendojnë prindërit e tyre, por e vërteta është se ata ende duan miratimin tuaj. Gjithashtu, kërkimi i mundësive për të qenë pozitiv dhe inkurajues është i mirë për marrëdhënien.
  6. Kontrolloni emocionet tuaja. Eshtë e lehtë për temperamentin tuaj të ndizet kur adoleshenti juaj është i vrazhdë, por mos u përgjigjni në natyrë. Mos harroni se ju jeni i rritur dhe ai është më pak i aftë të kontrollojë emocionet e tij ose të mendojë logjikisht kur është i mërzitur. Numëroni deri në dhjetë ose merrni frymë thellë përpara se të përgjigjeni. Nëse të dy jeni shumë të mërzitur për të folur,merrni pauzë derisa të keni një shans të qetësoheni.
  7. Bëni gjërat së bashku. Të flasësh nuk është mënyra e vetme për të komunikuar dhe gjatë këtyre viteve është shumë mirë nëse mund të kalosh kohë duke bërë gjëra që të dy i pëlqen, qoftë gatimi apo shëtitja apo shkuarja në kinema, pa folur për ndonjë gjë personale. Eshtë e rëndësishme që fëmijët të dinë se mund të jenë afër jush dhe të ndajnë përvoja pozitive, pa u shqetësuar se do të bëni pyetje ndërhyrëse.
  8. Ndani vaktet e rregullta. Ulja për të ngrënë një vakt së bashku si familje është një mënyrë tjetër e shkëlqyeshme për të qëndruar afër. Bisedat në darkë i japin secilit anëtar të familjes një shans të kyqen dhe të flasin rastësisht për sportet apo televizionin ose politikën. Fëmijët që ndihen rehat të flasin me prindërit për gjërat e përditshme ka të ngjarë të jenë më të hapur kur vijnë edhe gjëra më të vështira. Një rregull: nuk lejohen telefona.
  9. Bëhuni vëzhgues. Eshtë normale që fëmijët të kalojnë nëpër disa ndryshime kur pjeken, por kushtojini vëmendje nëse vëreni ndryshime në gjendjen shpirtërore, sjelljen, nivelin e energjisë ose oreksin. Po kështu, mbani shënim nëse ai pushon së dëshiruari të bëjë gjëra që e bënin më të lumtur, ose nëse e vini re të izolohet. Nëse shihni një ndryshim në aftësinë e përditshme të adoleshentit tuaj për të funksionuar, pyesni atë për këtë dhe jini mbështetës (pa qenë gjykues). Ai mund të ketë nevojë për ndihmën tuaj dhe mund të jetë një shenjë që i duhet të flas me një profesionist të shëndetit mendor.
Shpërndaj
Shëndeti - Probleme.me

Probleme.me fokusohet në shëndetin dhe mirëqenien personale tuajën. Artikuj të shumtë për shtatzëninë, fëmijët, gratë e meshkujt. Nëse keni ndonjë koment, sygjerim apo edhe informacion për ta ndarë me ne na kontaktoni shendeti@rilinde21.sg-host.com