Lart

Këtu janë udhëzimet CDC për reagimet alergjike ndaj vaksinave COVID-19

Qendrat për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC) lëshuan udhëzime të reja fundjavën e kaluar duke këshilluar njerëzit në Shtetet e Bashkuara të cilët janë alergjikisht të rëndë ndaj përbërësve në vaksinat COVID-19 të mos marrin inokulimin.

Udhëzimet vijnë pasi të paktën gjashtë të rritur përjetuan një reaksion të rëndësishëm alergjik, të quajtur anafilaksi, pasi morën vaksinën.

Reagimet, të cilat përfshinin ritmin e ngritur të zemrës, gulçim dhe marrje mendsh, ndodhën brenda 30 minutash nga vaksinimi. Në Alaskë, dy punonjës të kujdesit shëndetësor zhvilluan simptoma brenda 10 minutash nga inokulimi.

Reagimet e ashpra ndaj vaksinave COVID-19 duket se janë të izoluara me vetëm një grusht të vogël reagimesh serioze që ndodhin nga qindra mijëra njerëz që janë vaksinuar në Shtetet e Bashkuara.

CDC rekomandon që të gjithë të rriturit të monitorohen për 15 minuta pasi të vaksinohen. Njerëzit me histori të reaksioneve të rënda alergjike duhet të vëzhgohen për 30 minuta në një institucion mjekësor që mund të sigurojë trajtim të shpejtë nëse ndodh një ngjarje e pafavorshme.

CDC po këshillon që njerëzit që kanë një histori të reaksioneve alergjike ndaj ndonjë prej përbërësve të përfshirë në të shtëna të flasin me mjekun e tyre para se të vaksinohen.

Në provat klinike, Pfizer zbuloi se më pak se 1 përqind e më shumë se 22,000 njerëzve që morën vaksinën përjetuan reaksione të mundshme alergjike.

Sipas Schaffner asnjë rast i anafilaksisë nuk u regjistrua në prova, por një pjesë e vogël e pjesëmarrësve në provë përjetuan “ngjarje anësore të lidhura me mbindjeshmërinë”.

Dihet që këto shkrepje mund të shkaktojnë më shumë reagime lokale të ngjashme me goditjen e gripit, tha Schaffner. Ato mund ta lëndojnë krahun tuaj dhe të shkaktojnë lodhje, dhimbje koke ose ethe.

Të gjithë njerëzit që përjetuan ato reaksione u rikuperuan pa probleme pasi u trajtuan me një kombinim të Epinefrinës, Pepcid dhe Benadryl.

Bernstein tha se përfitimet e vaksinës tejkalojnë rreziqet e rralla.

 

Shpërndaj
Shëndeti - Probleme.me

Probleme.me fokusohet në shëndetin dhe mirëqenien personale tuajën. Artikuj të shumtë për shtatzëninë, fëmijët, gratë e meshkujt. Nëse keni ndonjë koment, sygjerim apo edhe informacion për ta ndarë me ne na kontaktoni shendeti@rilinde21.sg-host.com