Lart

Klima, OBSH jep alarmin: Ndotja e ajrit vret 13 njerëz çdo minutë

Kriza klimatike është kërcënimi më i madh shëndetësor për njerëzimin. Mesazhi vjen nga OBSH, sipas të cilës ndotja e ajrit vret 13 persona çdo minutë nga kanceri i mushkërive, sëmundjet e zemrës dhe goditjet në tru. Dhe çdo vit, në mbarë botën, ka mbi 13 milionë vdekje për shkaqe mjedisore që mund të shmangen. Shifra të pamëshirshme po i afrohen Ditës Botërore të Shëndetit që festohet, si çdo vit, më 7 Prill.

Për të përkujtuar përvjetorin e themelimit të Organizatës Botërore të Shëndetësisë, e cila u themelua më 7 prill 1948, çdo vit zgjidhet një temë që nxjerr në pah një zonë me interes prioritar. Në mes të pandemisë, tema e zgjedhur për vitin 2022 është “Planeti ynë, shëndeti ynë”, pikërisht sepse shëndeti dhe mjedisi janë dy koncepte të pandashme.

Nëntë nga dhjetë njerëz, kujton OBSH në faqen e saj të internetit, thithin ajër të ndotur dhe 3.6 miliardë njerëz nuk kanë objekte të sigurta sanitare në nivel global, ndërsa 2 miliardë nuk kanë ujë të pijshëm të sigurt për shkak të ndotjes. Rritja e temperaturave dhe përmbytjet e shkaktuara nga ndryshimet klimatike do të vënë 2 miliardë njerëz të tjerë në rrezik të infeksionit.

Faktorëve të rrezikut mjedisor të modifikueshëm iu shtohen edhe 2.6 milionë vdekje çdo vit nga sëmundjet kardiovaskulare, 1.5 milionë nga infeksionet e rrugëve të poshtme të frymëmarrjes, 1.4 milionë nga kanceri. 40% e vdekjeve nga malaria dhe rreth 94% e atyre nga sëmundjet diarreike, dy nga 3 vrasësit kryesorë në botë, të cilat sipas OBSH-së mund të parandalohen me një politikë të duhur mjedisore.

Shpërndaj
Lajme - Probleme.me