Lart

Koha e ushqimit mund të ndikojë në plakjen më të shpejtë

Kur dita juaj mbushet me detyrime, është e vështirë t’i përmbaheni rutinës së zakonshme, që do të thotë se mund të ndani disa minuta për një vakt para përfundimit të ditës. Megjithatë, ngrënia e ushqimit në këtë kohë mund të përshpejtojë procesin e plakjes.

Ky zakon jo vetëm që do t’ju lërë të uritur gjatë gjithë ditës, por një studim i ri i publikuar në revistën “Science” ka treguar se në fakt mund të përshpejtojë vetëm plakjen.

Shkencëtarët pranë Universitetit të Teksasit studiuan dy grupe kafshësh, ato që hanin sa herë të donin, si dhe sa donin, dhe ato që hanin ushqime me marrjen e kufizuar të kalorive në periudha të caktuara.

Ajo që ata gjetën ishte se grupi tjetër që hante në një kohë të caktuar, jetonte pothuajse 20 për qind më shumë se grupi në të cilin kafshët hanin kurdo dhe çfarë të donin.

“Kur hani më herët, trupi juaj ka më shumë kohë për të tretur ushqimin si dhe për të përdorur energjinë nga ushqimi”, tha mjeku Onyx Adegbola.

Nga ana tjetër, ai thotë se “kur hani më vonë, trupi juaj përpiqet të tresë ushqimin gjatë gjumit, gjë që mund të çojë në probleme të tilla si dispepsi apo refluks acidi”.

Adegbola vëren se “ora natyrale e trupit, ose ritmi cirkadian, rregullohet nga lirimi i disa hormoneve dhe gjithashtu ndikohet kur një person ha”.

“Qelizat e trupit konsumojnë më pak energji kur nuk punojnë aq shumë, kështu që grumbullojnë më pak dëme dhe” konsumohen kur nuk përdoren aq shumë”, tha ai.

Përveç kësaj, mjeku shpjegon se ora e brendshme që rregullon kur ndihemi zgjuar apo përgjumur, “nën ndikimin e dritës dhe errësirës, ushqimit dhe ushtrimeve, por edhe stresit”.

Është e rëndësishme të theksohet se kur hani vonë natën ose afër kohës kur shkoni për të fjetur, mund të prishë ritmin cirkadian dhe të vështirësojë shkuarjen në shtrat.

“Kjo mund të çojë në probleme si mungesa e gjumit, e cila lidhet me obezitetin, sëmundjet e zemrës dhe diabetin”.

Shpërndaj
Lajme - Probleme.me