Lart

Konsumimi i Kafesë Shoqërohet me Rrezik më të Ulët të Kancerit të Prostatës

Studiuesit kanë analizuar 16 studime që përfshijnë mbi 1 milion burra dhe gjetën një lidhje midis rritjes së konsumit të kafesë dhe uljes së rrezikut të kancerit të prostatës.

Në një meta-analizë të re, studiuesit kanë gjetur një lidhje midis sasive të rritura të konsumit ditor të kafesë dhe zvogëlimit të rrezikut të kancerit të prostatës.

Studimi, i botuar në revistën BMJ Open, hedh terrenin për studime në të ardhmen për të përcaktuar nëse ekziston një lidhje shkakësore midis konsumit të kafesë dhe zvogëlimit të rrezikut të kancerit të prostatës.

Kanceri dhe kafeja

Sipas Shoqatës Amerikane të Kancerit, afërsisht një në tetë burra marrin  kancer të prostatës.

Kanceri i prostatës është shkaku i dytë kryesor i vdekjes nga kanceri në Shtetet e Bashkuara. Studiuesit vlerësojnë se kanceri i prostatës është kanceri më i zakonshëm i diagnostikuar tek burrat në më shumë se gjysmën e vendeve në botë për të cilat ka të dhëna.

Zonat kryesore gjeografike për diagnostikim janë Australia dhe Zelanda e Re, Evropa dhe Amerika e Veriut, ndërsa zonat kryesore gjeografike për vdekjen nga kanceri i prostatës janë Karaibet dhe Afrika Jugore, e Mesme dhe Perëndimore.

Studiuesit sugjerojnë që kafeja mund të ketë një efekt mbrojtës ndaj disa llojeve të kancerit. Kjo është domethënëse sepse kafeja është shumë e popullarizuar në të gjithë botën – nëse mund të demonstrohet edhe një përfitim i vogël mbrojtës, atëherë mund të ketë një efekt të madh të përgjithshëm në shëndetin e popullatave.

Hulumtimi aktual nëse kafeja ka efekt mbrojtës ka qenë e përzier. Sidoqoftë, studimet e fundit kanë gjetur një lidhje midis konsumit të kafesë dhe zvogëlimit të rrezikut të kancerit të prostatës, duke përfshirë në Suedi, SH.B.A., Mbretëria e Bashkuar dhe Japonia.

Në studimin aktual, studiuesit përmblodhën gjetjet e studimeve të mëparshme që hulumtuan marrëdhëniet e mundshme midis konsumit të kafesë dhe kancerit të prostatës.

Studiuesit donin të shihnin nëse ata mund të identifikonin ndonjë trend të përgjithshëm në studimet individuale. Ata u përqëndruan në studime të grupit ose studime të kontrollit të rasteve që ishin vendosur brenda një grupi.

Kjo do të thotë që të gjitha studimet që u përfshinë kishin mbledhur informacione në lidhje me pirjen e kafesë, duke ulur mundësinë e paragjykimit të kujtesës. Për shembull, burrat me kancer të prostatës mund të kujtojnë pirjen e kafesë ndryshe nga burrat pa kancer të prostatës.

Pjesëmarrësit u ndoqën për të përcaktuar se kush zhvilloi kancerin e prostatës dhe kush jo. Studimet e vendosura për kontrollin e çështjeve përfshinin vetëm njerëz në grupin origjinal, duke zvogëluar kështu paragjykimin e përzgjedhjes.

Pa këtë, mund të ekzistojë rreziku, për shembull, të zgjedhin pjesëmarrës që nuk pinë kafe sepse i përkisnin një klubi shëndetësor dhe për këtë arsye ishin më të mirë dhe më pak të ngjarë të zhvillonin kancer të prostatës.

Shpërndaj
Storie - Probleme.me