Lart

Konsumimi i ujit çdo ditë është lidhur me energjinë dhe lumturinë e përgjithshme

Keni nevojë për një përforcues të humorit të menjëhershëm? Para se të kapni çokollatën dhe të lëvizni nëpër videot e preferuara, mbushni vetes një gotë ujë.

Një sondazh i fundit sugjeron që hidratimi i duhur mund të jetë çelësi i gjendjes më të mirë shpirtërore dhe lumturisë në rritje.

 

 

Sondazhi u krye nga OnePoll në emër të pajisjeve shtëpiake Bosch dhe vlerësoi zakonet e hidratimit dhe nivelet e lumturisë së 2,000 amerikanëve. Respondentët që pretenduan të pinin mjaftueshëm ujë çdo ditë raportuan nivele më të larta optimizmi, energjie dhe suksesi sesa ata që nuk arrinin nevojën e tyre ditore të ujit.

Në fakt, 41 për qind e pjesëmarrësve që pinin gjashtë ose më shumë gota ujë në ditë e renditën veten si “shumë të lumtur”. Vetëm 12 për qind e pjesëmarrësve që pinë më pak se një gotë ujë në ditë thanë të njëjtën gjë; 40 për qind e pjesëmarrësve në kategorinë gjashtë ose më shumë gjithashtu e konsideruan veten njerëz optimistë, ndërsa vetëm 10 për qind e vullnetarëve në kategorinë një ose më pak mund të thoshin të njëjtën gjë.

Nivelet e hidratimit ndikuan gjithashtu në mirëqenien e përgjithshme të të anketuarve. Ata që pinin më shumë se gjashtë gota ujë çdo ditë thanë se zgjoheshin të rraskapitur më pak herë në javë sesa ata që konsumonin shumë më pak ujë.

Po mendoni se si qëndrojnë këto gjetje në komunitetin shkencor? Hulumtimet konfirmojnë se hidratimi luan një rol të rëndësishëm në gjendjen e humorit dhe energjisë sepse ndikon në performancën njohëse. Dehidrimi mund të dëmtojë shpejt funksionin e trurit, sipas një shkrimi të botuar në ACSMs Health and Fitness Journal. Fillimisht, siç shpjegohet, studiuesit besuan se performanca njohëse ra me një deficit prej 2 për qind në ujin e trupit. Studimet e reja, megjithatë, kanë treguar se edhe dehidrimi i lehtë, i cili karakterizohet nga një deficit prej 1 deri në 2 për qind, është i mjaftueshëm për të dëmtuar funksionin e trurit.

Një studim tjetër i botuar në  The Journal of Nutrition  zbuloi se dehidrimi i lehtë te gratë e reja bën që gjendjet e humorit të përkeqësohen dhe e bën më të vështirë përqendrimin. Plus, simptomat e dhimbjes së kokës dhe lodhja mund të rriten pas vetëm një deficiti prej 1.36 për qind në ujin e trupit.

Shpërndaj
Lajme - Probleme.me