Lart

Çfarë Ndodh Nëse Konsumoni Shumë Kripë?

Kripa përbëhet nga rreth 40% natrium dhe 60% klorur. Zakonisht përdoret për të shtuar aromë në ushqime ose për t’i ruajtur ato. Natriumi është një mineral thelbësor për funksionimin optimal të muskujve dhe nervave. Së bashku me klorurin, ndihmon gjithashtu trupin tuaj të ruajë ekuilibrin e ujit dhe mineraleve.

Megjithatë, përkundër funksioneve të tij thelbësore, konsumimi i tepërt i kripës mund të ketë efekte të pakëndshme, si në planin afatshkurtër ashtu edhe në atë të gjatë.

Efektet afatshkurtra të konsumimit të tepërt të kripës

Rritja e presionit të gjakut– Një vakt i pasur me kripë gjithashtu mund të shkaktojë që një vëllim më i madh gjaku të rrjedhë nëpër enët e gjakut dhe arteriet. Kjo mund të rezultojë në një ngritje të përkohshme të presionit të gjakut.

Ndjeshmëria e një personi ndaj kripës mendohet se ndikohet nga faktorë si gjenetika dhe hormonet. Plakja dhe mbipesha gjithashtu mund të forcojnë efektet e ngritjes së presionit të gjakut të dietave të larta të kripës.

Etje e forte– Ushqimi i një vakt të kripur mund të bëjë që ju të keni një gojë të thatë ose të ndjeheni shumë të etur. Inkurajimi për të pirë është një mënyrë tjetër në të cilën trupi juaj përpiqet të korrigjojë raportin e natriumit ndaj ujit.

Rritja që rezulton në marrjen e lëngjeve mund të bëjë që ju të urinoni më shumë se zakonisht. Nga ana tjetër, mosarritja e konsumimit të lëngjeve pasi të keni ngrënë sasi të lartë kripe mund të bëjë që niveli i natriumit të trupit tuaj të rritet mbi një nivel të sigurt, duke rezultuar në një gjendje të njohur si hipernatremia.

Hipernatremia mund të bëjë që uji të rrjedh nga qelizat tuaja dhe në gjakun tuaj, në përpjekje për të holluar natriumin e tepërt. Nëse lihet i patrajtuar, kjo zhvendosje e lëngut mund të rezultojë në konfuzion, konfiskime, gjendje kome dhe madje edhe vdekje.

Simptoma të tjera të hipernatremisë përfshijnë shqetësimin, vështirësi në frymëmarrje dhe gjumë dhe uljen e urinimit.

Efektet afatgjata të konsumimit të tepërt të kripës

Mund të rrisë rrezikun e kancerit në stomak– Një përmbledhje duke përfshirë më shumë se 268,000 pjesëmarrës sugjeron që ata me konsumim mesatar të kripës prej 3 gramësh në ditë mund të kenë deri në 68% rrezik më të lartë të kancerit në stomak sesa ato me konsumim mesatar të kripës prej 1 gram në ditë.

Mekanizmi që ndikon në efektin e kripës në kancerin e stomakut nuk është kuptuar plotësisht. Sidoqoftë, ekspertët besojnë se dietat e pasura me kripë mund ta bëjnë një person më të prekshëm nga kanceri i stomakut duke shkaktuar ulcera ose inflamacion të rreshtimit të stomakut.

Ka efekt në rreziqet e sëmundjes së zemrës dhe vdekjes së parakohshme– Lidhja midis dietave të pasura me kripë, sëmundjeve të zemrës dhe vdekjes së parakohshme është ende disi e diskutueshme.

Disa studime sugjerojnë që marrja e lartë e kripës shkakton një rritje të presionit të gjakut dhe një forcim të enëve të gjakut dhe arterieve. Nga ana tjetër, këto ndryshime mund të rezultojnë në një rrezik më të lartë të sëmundjeve të zemrës dhe vdekjes së parakohshme.

Një studim 20-vjeçar vëren se pjesëmarrësit që konsumonin më pak se 5.8 gram kripë në ditë kishin nivelet më të ulët të vdekshmërisë. Ndërsa ata që konsumonin më shumë se 15 gram kripë në ditë kishin më të lartën.

Sidoqoftë, të tjerët sugjerojnë që dietat e larta të kripës nuk kanë efekte në shëndetin e zemrës ose jetëgjatësinë dhe se dietat e ulëta të kripës në të vërtetë mund të rrisin rrezikun e sëmundjeve të zemrës dhe vdekjes.

Kompenzoni vaktet me shumë kripë

Këto rezultate të ndryshme  mund të shpjegohen nga ndryshimet në hartimin e studimit, metodat e përdorura për vlerësimin e marrjes së natriumit, dhe faktorët pjesëmarrës, të tilla si pesha (Kalkuloni peshën tuaj këtu) , ndjeshmëria ndaj kripës, dhe çështjet e tjera shëndetësore që pjesëmarrësit mund të përballen.

Disa njerëz mund të preken nga konsumimi i lartë i kripës më rëndë se të tjerët. Për të kompensuar një vakt të lartë kripe, provoni të pini më shumë ujë, hani ushqime të pasura me kalium dhe të zvogëloni marrjen tuaj të kripës në vaktet e tjera.

Ndërsa është e mundur që kripa nuk rrit rrezikun për sëmundje të zemrës ose vdekje të parakohshme për të gjithë, nevojiten më shumë studime para se të bëhen përfundime të forta.

Shëndeti - Probleme.me

Probleme.me fokusohet në shëndetin dhe mirëqenien personale tuajën. Artikuj të shumtë për shtatzëninë, fëmijët, gratë e meshkujt. Nëse keni ndonjë koment, sygjerim apo edhe informacion për ta ndarë me ne na kontaktoni shendeti@rilinde21.sg-host.com