Lart

Studiuesit Kinez thonë se Koronavirusi Prek edhe Trurin

Koronavirus dëmton trurin dhe sistemin nervor të gjysmës së pacientëve me sëmundje të rëndë, ka gjetur një studim mbi pacientët me COVID-19 në qytetin kinez të Wuhan.

Ndikime të tilla – të cilat paraqiten në një të tretën e pacientëve në përgjithësi – çojnë në simptoma duke përfshirë dhimbje koke,humbje ekuilibri, të folur të ngathët, dhimbje të nervave dhe epilepsi.

Studimi – i pari që karakterizon problemet e trurit të lidhura me infeksionin me koronavirus – sugjeron që këto simptoma mund të indikojnë pacientët në një rrezik më të lartë.

Në studim, neurologu Bo Hu nga Universiteti i Shkencës dhe Teknologjisë Huazhong dhe kolegët e tij analizuan 214 pacientë me COVID-19 nga Wuhan, Kinë, qyteti ku u shfaq shpërthimi, midis mesit të janarit dhe mesit të shkurtit.

Të gjithë pacientët u trajtuan në një nga tre qendrat e përkushtuara të kujdesit special në Spitalin Union të Universitetit.

Ekspertët i klasifikuan simptomat neurologjike në njërën nga tre kategoritë, e para nga të cilat ishin manifestimet e sistemit nervor qendror – duke përfshirë marramendjen, dhimbje koke, përkeqësim të vetëdijes, sëmundje akute cerebrovaskulare, ataksi dhe epilepsi.

koronavirusi prek edhe trurin

Kategoritë e tjera ishin manifestime të sistemit nervor periferik (dëmtimi i shijimit, dëmtimi i nuhatjes, dëmtimi i shikimit dhe dhimbja nervore) dhe manifestime të dëmtimit të muskujve skeletor

‘Në përgjithësi, 78 pacientë (36.4 përqind) kishin manifestime neurologjike,’ shkruajnë studiuesit në punimin e tyre.

“Në krahasim me pacientët me infeksion jo të rëndë, pacientët me infeksion të rëndë ishin më të moshuar, kishin më shumë çrregullime themelore, veçanërisht hipertension, dhe treguan më pak simptoma tipike të COVID-19, të tilla si ethe dhe kollë”, shtuan ata.

‘Pacientët me infeksion më të rëndë kishin manifestime neurologjike, të tilla si sëmundje akute cerebrovaskulare akute (5 vs 1), vetëdije të dëmtuar (13 vs 3) dhe lëndime të muskujve skeletorë (17 vs 6).’

“Gjatë periudhës epidemike të COVID-19, kur shohim pacientë me manifestime neurologjike, klinicistët duhet të dyshojnë për infeksion të   sindromës së rëndë akute respiratore koronavirus 2 si një diagnozë diferenciale,” thanë studiuesit.

Kjo, shtuan ata, do të shmangë diagnozën e vonuar ose keq-diagnostikimin dhe humbjen e shansit për të trajtuar [pacientët] dhe për të parandaluar transmetimin e mëtejshëm. ‘

“Vëzhgimet e komplikimeve neurologjike në një nëndegë të pacientëve pozitivë COVID-19 janë të vlefshme për tu shënuar, por nuk duhet të shkëpusin nga përqendrimi në patologjinë kryesore të distresit të frymëmarrjes,” komentoi virologu Ian Jones nga Universiteti i Leximit.

“Pothuajse gjysma e pacientëve të përshkruar këtu kishin çështje shëndetësore dhe nuk ka asnjë të dhënë të drejtpërdrejtë për praninë e virusit në vendet neurologjike.”

‘Viremia, prania e virusit në gjak, prej nga mund të hyjë në indin nervor, u përshkrua për SARS, por jo në të gjithë pacientët dhe pastaj vetëm në mënyrë kalimtare. Ndodh, por në përgjithësi nuk është ajo që bëjnë koronaviruset ’.

“Për momentin komplikimet neurologjike mund të konsiderohen më së miri si pasojë e ashpërsisë së sëmundjes COVID-19 sesa një shqetësim i ri i veçantë.”

Shpërndaj
Shëndeti - Probleme.me

Probleme.me fokusohet në shëndetin dhe mirëqenien personale tuajën. Artikuj të shumtë për shtatzëninë, fëmijët, gratë e meshkujt. Nëse keni ndonjë koment, sygjerim apo edhe informacion për ta ndarë me ne na kontaktoni shendeti@rilinde21.sg-host.com