Lart

Kryhet Transplanti i Parë i Mushkërive në Botë: Pacienti me Covid Merr nga Dhuruesi i Painfektuar

Në Japoni njoftuan se kanë kryer me sukses transplantimin e parë në botë të indeve të mushkërive nga një dhurues tek një pacient me dëmtime të mëdha të mushkërive nga COVID-19.

Marrësi, një grua e pa identifikuar nga rajoni perëndimor i Kansai i Japonisë, po shërohet pas operacionit gati 11-orësh të mërkurën, tha Spitali Universitar i Kiotos në një deklaratë. Ajo tha se burri dhe djali i saj, të cilët dhuruan pjesë të mushkërive të tyre, janë gjithashtu në gjendje të qëndrueshme.

 

 

Universiteti tha se ishte transplantimi i parë në botë i indeve të mushkërive nga dhuruesit e gjallë tek një person me dëmtime të mushkërive COVID-19.

“Ne demonstruam se tani kemi një mundësi të transplantimit të mushkërive (nga dhuruesit e gjallë)”, tha në një konferencë shtypi Dr Hiroshi Date, një kirurg torakal në spital që drejtoi operacionin. “Mendoj se ky është një trajtim që jep shpresë për pacientët” me dëmtime të mëdha të mushkërive nga COVID-19, tha ai.

Universiteti i Kiotos tha se dhjetëra transplantime të pjesëve të mushkërive të marra nga dhuruesit e vdekur në tru tek pacientët me dëmtime të mushkërive të lidhura me COVID-19 janë kryer në Shtetet e Bashkuara, Evropë dhe Kinë.

Gruaja u mor me COVID-19 në fund të vitit të kaluar dhe zhvilloi vështirësi në frymëmarrje që u përkeqësuan me shpejtësi. Ajo u vendos në një makinë mbështetëse të jetës që punon si një mushkëri artificiale për më shumë se tre muaj në një spital tjetër, sepse mushkëritë e saj ishin dëmtuar shumë rëndë.

Edhe pasi ajo ishte e lirë nga virusi, mushkëritë e saj nuk ishin më funksionale ose të shërueshme, dhe e vetmja mundësi që ajo të jetonte ishte të bënte një transplantim të mushkërive, tha universiteti.

Burri dhe djali i saj dolën vullnetarë për të dhuruar pjesë të mushkërive të tyre dhe operacioni u krye në Spitalin Universitar të Kiotos nga një ekip prej 30 anëtarësh i kryesuar nga Dr Date. Burri i saj dhuroi një pjesë të mushkërive të tij të majtë, dhe djali dha një pjesë të mushkërive të tij të djathtë.

Ajo pritet të jetë në gjendje të largohet nga spitali në rreth dy muaj dhe të kthehet në jetën e saj normale në rreth tre muaj, tha universiteti.

Shpërndaj
Lajme - Probleme.me