Lart

Lija e majmunit mund të dalë jashtë kontrollit në SHBA, thonë ekspertët mjeksorë

Disa ekspertë po paralajmërojnë se boshllëqet në testimin dhe mbulimin e vaksinave për linë e majmunëve do t’i lënë Shtetet e Bashkuara të prekshme ndaj humbjes së kontrollit të shpërthimit të virusit tropikal.

Udhëheqësit e shëndetit publik nga Koalicioni Kombëtar i Drejtorëve të STD (NCSD) dhe Universiteti George Washington (GW) paralajmërojnë se një reagim i thyer dhe i munguar ndaj shpërthimit deri më tani mund të ketë pasoja të rënda.

Ekspertët kanë paralajmëruar se virusi ka të ngjarë të jetë përhapur në mënyrë të pazbuluar në SHBA dhe frika se mund të endemik nuk do të frenohet shpejt.

SHBA ka regjistruar 460 raste në 31 shtete dhe në Distriktin e Kolumbisë. Iowa besohet të ketë regjistruar rastin e saj të parë gjatë fundjavës gjithashtu, megjithëse shifrat e Qendrave për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC) ende nuk e kanë pasqyruar atë.

“Aty ku kemi ngecur është thjeshtimi i testimit, vënia në dispozicion e vaksinave, përmirësimi i aksesit në terapitë më të mira,” tha për The Hill David Harvey, drejtor ekzekutiv i NCSD.

Testimi për virusin ka qenë një proces i ngadaltë dhe i mundimshëm deri më tani. Kur një pacient fillon të shfaqë simptoma të virusit, ai së pari ekzaminohet për familjen e viruseve ortopoks.

Ekspertët shëndetësorë thonë se testimet rreth lisë së majmunit janë duke u bërë shumë ngadalë.

Zyrtarët amerikanë kanë porositur rreth 4.4 milionë doza të vaksinës Jynneos, përfshirë 2.5 milionë shtesë javën e kaluar.

Disa ekspertë po krahasojnë reagimin e thyer aktualisht ndaj lisë së majmunëve me atë të COVID-19 kur shpërtheu për herë të parë në mars 2020.

Shpërndaj
Lajme - Probleme.me