Lart

Masat për t’u Mbrojtur nga Virusi Kinez

masat mbrojtese nga virusi kinez

Më 7 janar autoritetet kineze kanë konfirmuar se kanë identifikuar virusin “koronavirus”. Që nga atëherë ky virus është përhapur edhe në shtetet tjera, si në SHBA, në Tajlandë, në Japoni e në Republikën e Koresë. As Kosova nuk është imune ndaj tij, për këtë edhe kanë filluar të merren masa nga institucionet në vend.

Në shumë shtete të botës ka filluar të përhapet virusi kinez “koronavirus”, i cili deri tani ua ka marrë jetën 26personave. Ky virus, i cili ka prekur mbi 1 mijë e 700 persona, vlerësohet të jetë ngjitës. Deri më tani ai është përhapur në 10 shtete, duke përfshirë këtu Shtetet e Bashkuara të Amerikës, Singaporin, Arabinë Saudite, Vietnamin, Japoninë, Tajlandën e Korenë e Jugut.

Nga Instituti Kombëtarë i Shëndetësisë në Kosovë është thënë se virusi “koronavirus” është i rrezikshëm në rast të shfaqjes së komplikimeve të sëmundjes, sidomos për personat me imunodeficiencë dhe me sëmundje kronike.

Sipas tij, mundësia e përhapjes së këtij virusi ekziston në çdo vend.

“Mundësia e përhapjes së këtij virusi ekziston në çdo vend në rast të kontaktit me burimin e infeksionit, siç janë personat që vijnë nga vendet e prekura me këtë virus. IKSHPK-ja është duke monitoruar nga afër epideminë e sëmundjes respiratore të shkaktuar nga një “koronavirus” i ri i identifikuar për herë të parë në Vuhan, provinca Hubei në Kinë. Departamenti i Epidemiologjisë bën mbikëqyrjen e rasteve gjatë tërë vitit, dhe përcjell situatën epidemiologjike”, është thënë nga ky institut.

Instituti Kombëtar ka rekomanduar te të gjithë drejtorët rajonalë të shëndetësisë publike dhe te punëtorët shëndetësorë që të ngrenë nivelin e vigjilencës dhe raportimit të rasteve të dyshimta në të gjitha institucionet shëndetësore publike dhe private në Kosovë.

“Çdo rast i dyshimtë i sëmundjes duhet të raportohet nga Kujdesi Parësor Shëndetësor dhe nga institucionet tjera shëndetësore publike dhe private brenda 24 orëve (e dëshirueshme sa më parë që është e mundshme me mjetin ekomunikimit më të shpejtë) në qendrat rajonale të shëndetësisë publike dhe IKSHPK”, është thënë më tutje.

Ky institut ka bërë të ditur se në aeroportin ndërkombëtar “Adem Jashari” është ekipi mjekësor, me të cilët janë në kontakt të vazhdueshëm për mbikëqyrjen e situatës në rast të shfaqjes së personave të dyshimtë me sëmundje ngjitëse.

IKSHPK-ja ka treguar edhe masat për parandalimin e këtij virusi, që sipas tij janë:

shmangia e kontaktit të ngushtë me njerëzit që vuajnë nga infeksione akute të

frymëmarrjes, larja e shpeshtë e duarve, shmangia e prekjes së fytyrës dhe mbulimi i gojës dhe i hundës me faculetë, evitimi i vendeve të mbyllura dhe të mbingarkuara me njerëz e masa të tjera.

E huazuar.

Ju rekomandojmë këta artikuj:

Ja si Duket Koronavirus, u Nxor nga Trupi i një Njeriu të Infektuar

Këto Shtete janë duke i Tërhequr Qytetarët e Tyre nga Kina

Shpërndaj
Shëndeti - Probleme.me

Probleme.me fokusohet në shëndetin dhe mirëqenien personale tuajën. Artikuj të shumtë për shtatzëninë, fëmijët, gratë e meshkujt. Nëse keni ndonjë koment, sygjerim apo edhe informacion për ta ndarë me ne na kontaktoni shendeti@rilinde21.sg-host.com