Lart

Menaxhimi i Zemërimit

 A po ju rrëmben temperamenti jetën? Këto këshilla dhe teknika mund t’ju ndihmojnë të merrni zemërimin nën kontroll dhe të shprehni ndjenjat tuaja në mënyra më të shëndetshme.

Kuptimi i zemërimit

Zemërimi është një emocion normal, i shëndetshëm, as i mirë dhe as i keq. Si çdo emocion, ajo përcjell një mesazh, duke ju thënë se një situatë është shqetësuese, e padrejtë ose kërcënuese.

Pra, ndërsa është krejt normale të ndjeheni të zemëruar kur ju keqtrajtoheni ose ju bëjnë padrejtësi, zemërimi bëhet problem kur e shprehni atë në një mënyrë që mund ta dëmtoni veten ose të tjerët. 

Efektet e zemërimit

Shëndetin fizik Stresi i vazhdueshën në nivele të larta dhe zemërimi ju bën më të ndjeshëm ndaj sëmundjeve të zemrës, diabetit, një sistemi të dobësuar imunitar, pagjumësisë dhe presionit të lartë të gjakut.

Shendetin mendor Zemërimi kronik konsumon sasi të mëdha të energjisë mendore dhe ju trubullon mendimin, duke e bërë më të vështirë përqendrimin ose shijimin e jetës. Mund të çojë gjithashtu në stres, depresion dhe probleme të tjera të shëndetit mendor.

Karrierën Kritika konstruktive, dallimet krijuese dhe debati i ndezur mund të jenë të shëndetshëm. Por sharjet nga zemërimi mund të i largoj ose prish respektin ndaj kolegëve, mbikëqyrësve ose klientëve tuaj.

Marrëdhëniet  Zemërimi mund të shkaktojë plagë të qëndrueshme në njerëzit që ju doni më shumë dhe të merrni në prish rrugë në miqësi dhe marrëdhënie të punës. Zemërimi eksploziv e bën të vështirë për të tjerët që t’ju besojnë, të flasin me ndershmëri ose të ndjehen rehat,  dhe është veçanërisht e dëmshme për fëmijët.

Nëse keni temperament të nxehtë, mund të mendoni se është jashtë dorës tuaj dhe nuk mund ta kontrolloni. Por në fakt keni më shumë kontroll se që e mendoni.

Disa mënyra se si mund të mësoni të kontrolloni zemërimin tuaj:

Eksploroni se çfarë ndodhet vërtetë pas zemërimit tuaj. Çfarë e shkakton atë?

Mund të ndodh që zemërimi juaj në fakt është ndonjëherë maskim për ndjenja tjera si pasiguri, lëndim, turp etj. Zemërimi gjithashtu mund të maskojë ankthin. Jini të vetëdijshëm për shenjat paralajmëruese që jep zemërimi juaj.

Jeni të vetëdijshëm ndaj disa shenjave të trupit që mund të shfaqen si:

  • Shtrëngimi i duarve ose nofullës
  •  Frymëmarrje të shpejtë
  •  Kokëdhimbje
  •  Probleme në përqendrim etj.

Mësoni mënyra se si të qetësoheni shpejt si:

  • Të merrni frymë thellë. Frymëmarrja e thellë dhe e ngadaltë ndihmon në kundërveprimin e tensionit në rritje
  • Bëj lëvizje trupore.  Një shëtitje e shpejtë rreth bllokut është një ide e shkëlqyeshme. Aktiviteti fizik lëshon energji të mbyllur brenda e u ndihmon që t’i qaseni situatës me një kokë më të freskët
  • Ngadalë numëroni deri në dhjetë. Përqendrohuni në llogaritjen për të lënë mendjen tuaj racionale të plotësojë ndjenjat tuaja. Nëse akoma ndiheni jashtë kontrollit gjatë kohës kur mbushni dhjetë, filloni të numëroni përsëri.

Gjeni mënyra më të shëndetëshme si ta shprehni zemërimin tuaj

Nëse keni vendosur që situata ia vlen të zemëroheni dhe ka diçka që mund të bëni për ta bërë atë më të mirë, kryesorja është të shprehni ndjenjat tuaja në një mënyrë të shëndetshme.

E nëse ndonjëherë nuk mund të zgjidhni ndonjë situatë, largohuni pesë minuta deri sa situata të qetësohet dhe të jeni në gjendje të diskutoni çdo problem me më qetësi.

Mësohuni të menaxhoni stresin. Provoni të praktikoni teknika të relaksimit siç janë meditimi i mendjes, relaksimi progresiv i muskujve ose frymëmarrja e thellë. Do të ndiheni më të qetë dhe më shumë duke kontrolluar emocionet tuaja.

Pranoni nëse keni nevojë për ndihmë profesionale

Nëse edhe pas të gjitha këtyre teknikave të cekura më lartë prapë keni probleme me menaxhim të zemërimit, atëherë më e mira që mund të bëni është ndihma profesionale.

Terapia, qoftë grupore, qoftë individuale, mund të jetë një mënyrë e shkëlqyeshme për të eksploruar arsyet e zemërimit tuaj dhe për të identifikuar shkaqet. Sidoqoftë zemërimi nuk është diçka që mund të konsiderohet sëmundje. Ajo është një emocion të cilin me pak punë dhe përkushtim mund të mësoni ta kontrolloni dhe të jetoni një jetë të shëndetëshme.

Shëndeti - Probleme.me

Probleme.me fokusohet në shëndetin dhe mirëqenien personale tuajën. Artikuj të shumtë për shtatzëninë, fëmijët, gratë e meshkujt. Nëse keni ndonjë koment, sygjerim apo edhe informacion për ta ndarë me ne na kontaktoni shendeti@rilinde21.sg-host.com