Lart

Mjekësia spanjolle “bën historinë” në transplant

Një transplant novator u krye së fundmi në Spitalin Universitar La Paz në Madrid. Është transplanti i parë i zorrëve të vogla në një foshnjë – një vajzë e vogël vetëm 1 vjeç – nga një donator që vdiq nga arresti kardiak.

“Fëmija ka dalë nga spitali dhe është në gjendje të shkëlqyer në shtëpi me prindërit e tij”, tha spitali spanjoll në një deklaratë.

Ema, emri i vajzës, u diagnostikua me dështim të zorrëve një muaj pasi lindi sepse kishte një zorrë shumë të shkurtër. Gjendja e saj shëndetësore u përkeqësua deri në transplantin multi-visceral që iu nënshtrua. Përveç zorrëve, Ema mori një transplant të mëlçisë, shpretkës, stomakut dhe pankreasit.

“Ema është shumë e guximshme dhe dëshmon çdo ditë se dëshiron të jetojë”, u tha nëna e saj gazetarëve, përpara se të falënderonte publikisht familjen e donatorit dhe mjekët.

Në rastet e heqjes së organeve nga i vdekuri, përdoret një sistem oksigjenimi ekstrakorporal (ECMO) për të ruajtur artificialisht furnizimin e tyre me gjak. Por, në rastin e Emës, zorra e hollë ishte e vështirë për t’u ruajtur për shkak të karakteristikave të saj të veçanta.

Shumica e transplanteve vijnë nga donatorë që kanë trurin e vdekur, por rrahjet e zemrës ruhen artificialisht në mënyrë që organet të mbeten të paprekura.

Spanja është vendi i dytë në botë me më shumë transplante organesh, me 102 për milion banorë në vitin 2021. Vetëm Shtetet e Bashkuara kishin një normë më të lartë për milion banorë, sipas të dhënave nga Ministria spanjolle e Shëndetësisë.

Shpërndaj
Lajme - Probleme.me