Lart

Mungesa e zinkut mund të jetë e rrezikshme për shëndetin, këto janë simptomat dhe rekomandimet e para

Mikronutrientët janë komponime jetike sepse janë të përfshirë në pothuajse të gjitha funksionet metabolike dhe fiziologjike të trupit. Një prej tyre është zinku. Simptomat dhe shenjat e mungesës së zinkut mund të variojnë nga të lehta, të tilla si rënia e flokëve, në të rënda si dëmtimi njohës.

Muskujt, së bashku me kockat, janë indet që përmbajnë më shumë zink. Ndër disa funksione të tij, mund të veçohet për të ndihmuar sistemin imunitar në luftën kundër baktereve dhe viruseve. Simptomat e mungesës së zinkut mund të ndryshojnë në intensitet.

Për shembull, me një mungesë të konsiderueshme të lëndëve ushqyese, trupi nuk mund të prodhojë qeliza të reja për rigjenerimin e indeve.

Shenjat e mungesës së lehtë të zinkut mund të përfshijnë:

– diarre
– deformimi i thonjve
– humbje e oreksit
– skuqje të lëkurës
– humbja e shijes ose nuhatjes
– shërim i avashtë i plagëve

Simptomat më serioze përfshijnë si më poshtë:

– infeksione të shpeshta për shkak të një sistemi imunitar të dobësuar
– hipogonadizmi tek meshkujt për shkak të niveleve të ulëta të testosteronit
– vonesa në rritje tek fëmijët dhe adoleshentët
– dëmtim kognitiv

Trajtimi i mungesës së zinkut

Pasi të diagnostikohet shkaku i mungesës së zinkut, mund të rekomandohen ndryshime dietike ose suplemente. Kur mungesa e zinkut është pasojë e mungesës së një diete të ekuilibruar, është e nevojshme të përfshihen në dietë ushqime që ndihmojnë në rritjen e nivelit të këtij minerali në qeliza.

Shpërndaj
Sëmundje - Probleme.me

Probleme.me prezanton para jush enciklopedinë më të madhe shqiptare për sëmundje. Nëse keni ndonjë sygjerim apo informacion që mendoni se duhet ta mbulojmë na kontaktoni në semundje@rilinde21.sg-host.com