Lart

Ndiheni të lodhur edhe pse keni fjetur mjaftueshëm? Këto simptoma tregojnë se keni probleme shëndetësore

Një gjumë i mirë gjatë natës dhe një zgjim i qetë është diçka që trupi ynë ka vërtet nevojë. Por zgjimi mund të jetë një përpjekje shumë e vështirë për disa njerëz. Shumica e ekspertëve rekomandojnë të paktën shtatë orë gjumë cilësor, por një pjesë e madhe njerëzish ende ndjehen të lodhur.

Përveçse nuk ndihen të çlodhur, shumë njerëz zgjohen me një gamë të gjerë simptomash që, kur përjetohen rregullisht, mund të tregojnë një problem shëndetësor themelor që duhet t’ju kërkojë të kërkoni kujdes mjekësor.

Vini re se si ndiheni kur zgjoheni

Një nga gjërat më të rëndësishme që duhet marrë parasysh kur mendoni për shëndetin e gjumit është se si ndiheni pasi zgjoheni. Shumë njerëz nuk ndihen të çlodhur ose nuk përjetojnë simptoma të çuditshme pas gjumit të natës dhe ia atribuojnë atë thjesht mungesës së gjumit të mjaftueshëm.

Megjithatë, ka disa shenja shqetësuese pas zgjimit që mund të tregojnë një çrregullim të rrezikshëm. Një shenjë e tillë quhet paraliza e gjumit, kur një person zgjohet, por nuk mund të lëvizë ose të flasë për disa minuta. Kjo mund të jetë një përvojë e frikshme dhe mund të shoqërohet me halucinacione.

Një tjetër shenjë për t’u kujdesur janë kërcitjet e trupit dhe spazmat e papritura të muskujve pikërisht kur personi bie në gjumë. Nëse keni ndonjë nga këto shenja rregullisht, është thelbësore të flisni me mjekun tuaj pasi ato mund të tregojnë një çrregullim më serioz të gjumit, shkruan abcnews.al.

Çrregullime të tjera në lidhje me gjumin përfshijnë pagjumësinë, sindroma e këmbëve të shqetësuara (RLS) dhe narkolepsia, e cila është një gjendje që ju bën të bini në gjumë të papritur gjatë ditës. Këto çrregullime mund të shkaktohen nga kushtet e shëndetit fizik ose mendor, medikamentet, stresi, ankthi etj.

Simptomat

Jeni të mërzitur

Zgjohuni shpesh me duar të mpira

Zgjoheni me mungesë fryme

Zgjoheni me dhimbje koke

Ju zgjoheni dhe goja juaj është vërtet e thatë.

Shpërndaj
Lajme - Probleme.me