Lart

Sjellja e prindërve gjatë fëmijërisë ndikon në marrëdhëniet tona me kolegët

Për fëmijët, prindërit ofrojnë një model se si mosmarrëveshjet duhet të zgjidhen në shoqëri dhe më gjerë dhe hulumtimet sugjerojnë se kjo ka pasoja për stilin e mëparshëm të marrëdhënjeve të fëmijëve.

Sipas BBC, këto lloj studimesh mund të shpjegohen edhe nga ana gjenetike, ku  çdo lidhje midis sjelljes së fëmijëve dhe sjelljes së prindërve mund të shpjegohet,  pjesërisht nga gjenet e tyre të përbashkëta.

Raste reale të marra nga studimi, ku personat janë rrëfyer

Pavarësisht nga ky kufizim, merrni parasysh një studim që përfshiu 157 çifte, të cilat zbuluan se ata individë, prindërit e të cilëve ishin divorcuar kur ishin fëmijë kishin më shumë të ngjarë të kishin një stil të pasigurt të marrëdhënjes me të tjerët.

Studimi i  psikologëve në Universitetin Purdue Calumet në shtetin amerikan të Indianës, në të cilin 150 persona  kujtuan sasinë e konfliktit në marrëdhëniet e prindërve të tyre dhe më pas vlerësuan stilin e tyre të lidhjes me të tjerët.

Studentët që kujtuan më shumë konflikt priren të kishin më shumë stile ngjitese dhe shmangie.

Për shumë vite, teoria e lidhjes është përdorur më së shumti për të ekzaminuar sesi stili i lidhjes së njerëzve, siç formohet në fëmijërinë e tyre, ndikon në sjelljen e tyre në marrëdhëniet e tyre edhe romantike.

Sidoqoftë, gjithnjë e më shumë, psikologët po i drejtohen teorisë së bashkëngjitjes për të ndihmuar në shpjegimin e sjelljes së punonjësve në zyrë.

Ka mënyra të ndryshme që stili juaj i marrëdhënjes me të tjerët,  mund të ndikojë në sjelljen tuaj të punës.

Për shembull, nëse jeni të lidhur me ankth, ju mund të keni frikë ekstreme nga përballja e refuzimit për t’u kthyer në një performancë të dobët.

Nëse keni një stil të bashkëngjitjes së shmangies, ka më shumë të ngjarë të mos besoni menaxherët dhe kolegët tuaj.

Këto procese psikologjike me rrënjë të thella prekin gjithashtu shefat, ku për shembull, ata me një stil të sigurt bashkëngjitje janë më të prirur të delegojnë.

Përfundime të tilla zbulohen në histori personale.

Sabrina Ellis, 32 vjeç, një infermiere e shëndetit mendor dhe psikologe organizative, kujton dhunën verbale dhe fizike mes prindërve të saj dhe më vonë midis nënës dhe babait të saj.

Duke u rritur … nuk kishte burra ose gra në familjen time që mund t’i besoja, dhe u ndjeva sikur duhej të mbroja veten time edhe si një grua e re” , ka thënë ajo.

Sabrina beson se kjo shkaktoi probleme më vonë  në karrierën e saj, veçanërisht rindërtimi i besimit me kolegët meshkuj.

Këto procese me rrënjë të thella psikologjike prekin gjithashtu bosët, për shembull, ata me një stil të sigurt bashkëngjitës janë më të prirur të delegojnë.

Kiran Kaur, një konsulente 34-vjeçare e menaxhimit, beson se marrëdhënia e prindërve të saj ndikoi në të si pozitivisht dhe negativisht.

Hulumtimet e fundit kanë treguar që stili i lidhjes me të tjerët evoluon në një farë mase përmes jetës në përgjigje të rrethanave aktuale.

Nëse jeni me fat që keni një partner të besueshëm e të dashur, kjo mund të rrisë besimin tuaj tek ai dhe tek  të tjerët.

Ky është një proces që quhet “paradoksi i varësisë”,  domethënë të kesh varësi nga dikush rrit autonominë tonë.

Gjithashtu, duke qenë më të vetëdijshëm për tendencat e marrëdhënies suaj, të mbështetur në përvojat tuaja të fëmijërisë, mund t’ju lejojë të ndërmerrni hapa për t’i përmirësuar ato ose t’i ktheni ato në avantazhin tuaj.

Kaur thotë se shmangia e pahijshme e konfliktit dhe mendjes së mbyllur, për të cilën ajo beson se mori nga prindërit e saj është diçka që ajo filloi të adresojë 10 vjet më parë me një koleg.

Unë tani e nxis diskutimin dhe përpiqem të jem sa më shumë mendje-hapur që të jetë e mundur,” është shprehur ajo.

Mënyrat tuaja për t’u lidhur me të tjerët në punë mund të kenë rrënjë të thella, por nëse psikologjia na ka mësuar një gjë, është se të mësuarit është i mundur gjatë jetës.

Kjo vlen për stilin tuaj të bashkëngjitjes dhe personalitetin, aq sa përvetësimi i një gjuhe të re ose marrja me një sport të ri.

Të flasësh si psikolog, të jesh më i vetëdijshëm për këto procese ndërnjerëzore dhe rrënjët e tyre do të thotë se nuk ka asnjë arsye pse ti të mos  adaptohesh dhe të bëhesh koleg apo menaxher më efektiv.

E Huazuar

Ju rekomandojmë këta artikuj:

Studimi: Ushqimet për Fëmijë Përmbajnë Metale Toksike

Studimi: Çfarë na Bën më të Lumtur Gjatë një Jave

Shpërndaj
Shëndeti - Probleme.me

Probleme.me fokusohet në shëndetin dhe mirëqenien personale tuajën. Artikuj të shumtë për shtatzëninë, fëmijët, gratë e meshkujt. Nëse keni ndonjë koment, sygjerim apo edhe informacion për ta ndarë me ne na kontaktoni shendeti@rilinde21.sg-host.com