Lart

Ndotja e Ajrit Shkurton Jetën për Tri Vjet

Ndotja e ajrit shkurton jetëgjatësinë për gati tre vjet dhe shkakton 8.8 milionë vdekje të parakohshme në vit, thonë shkencëtarët

Heqja e një kokteji toksik të molekulave dhe grimcave që “bllokojnë” mushkëritë që vijnë nga djegia e naftës, gazit dhe qymyrit do të kthehej mesatarisht për një vit të plotë, sipas një punimi të botuar në revistën ‘Cardiovascular Research’.

ndotja ajrit shkurtonjeten

“Ndotja e ajrit është një rrezik më i madh për shëndetin publik se pirja e duhanit,” tha për AFP drejtori i kërkimit Jos Lelieveld nga Instituti Max Planck në Mainz, Gjermani.

“Shumë mund të shmangen duke zëvendësuar karburantet fosile me energji të pastër të rinovueshme”.

Në krahasim me shkaqet e tjera të vdekjes së parakohshme, ndotja e ajrit vret 19 herë më shumë njerëz në vit sesa malaria, 9 herë më shumë se HIV / AIDS dhe 3 herë më shumë njerëz sesa alkooli, zbuloi studimi.

Sëmundjet e zemrës dhe goditja në zemër janë përgjegjës për gati gjysmën e këtyre vdekjeve, dhe sëmundjet e mushkërive dhe sëmundje të tjera jo të transmetueshme si diabeti dhe presioni i lartë i gjakut përbëjnë shumicën e pjesës tjetër të këtyre vdekjeve.

Vetëm 6 për qind e vdekshmërisë së parakohshme është për shkak të kancerit të mushkërive që vjen nga ajri i ndotur.

Regjioni më i goditur është Azia, ku jetëgjatësia mesatare është ulur me 4.1 vjet në Kinë, 3.9 vjet në Indi dhe 3.8 vjet në Pakistan.

Jeta në Afrikë gjithashtu shkurtohet me një mesatare prej 3.1 vjet, ndërsa në disa shtete si Çad, Sierra Leone, Nigeri ose Bregu i Fildishtë ajo shkon në 4,5 deri në 7,3 vjet.

Rajonet më pak të prekura në botë janë si Amerika, Evropa Perëndimore dhe Veriore.

Ndotja e ajrit dëmton enët e gjakut duke shkaktuar stres më intensiv oksidues që çon në rritjen e presionit të gjakut, diabetin, goditjen në zemër ose sulmin në zemër dhe dështimin e zemrës.

Vlerësimi i ri për Kinën është 2.8 milionë vdekje të parakohshme në vit, 2.5 herë vlerësimet e OBSH.

Shkencëtarët thonë se ka shenja në Indi, Kinë dhe ekonomi të tjera në zhvillim se njerëzit po bëhen gjithnjë e më rezistente ndaj ajrit të ndotur.

Ju rekomandojmë këta artikuj:

Studimi: Bimët brenda në shtëpi nuk e pastrojnë ajrin

Mahniten Studiuesit: Ja Çfarë Ndodhë me Mushkëritë pas Lënies së Duhanit

Shpërndaj
Shëndeti - Probleme.me

Probleme.me fokusohet në shëndetin dhe mirëqenien personale tuajën. Artikuj të shumtë për shtatzëninë, fëmijët, gratë e meshkujt. Nëse keni ndonjë koment, sygjerim apo edhe informacion për ta ndarë me ne na kontaktoni shendeti@rilinde21.sg-host.com