Lart

Nëse Adoleshenti Juaj Kalon Shumë Kohë Vetëm në Dhomën e Tij

Sa nga nevojat e adoleshentit tuaj për privatësi duhet të respektoni?

Kur bëhet fjalë për prindërit e adoleshentëve, ju e doni adoleshentin tuaj (ndonjëherë të vështirë) dhe vlerësoni nevojën e tij në rritje për privatësi, por kur fëmija juaj fillon të kalojë shumë kohë vetëm në dhomën e tij të gjumit me derën e mbyllur, është e natyrshme të shqetësoheni për diçka më të thellë.

Ndërsa jeni të vetëdijshëm se është krejt normale që adoleshentët të dëshirojnë privatësi, një milion pyetje fillojnë garën përmes trurit tuaj të shqetësuar: Çfarë po bën ai atje? A po takon të huaj në internet? Dërgimi i fotove të zhveshura? Po shikoni pornografi?

Ju dëshironi të siguroheni se po bëni gjithçka që mundeni për të rritur një adoleshent të lumtur, të shëndetshëm dhe emocionalisht inteligjent. Por, të jesh një prind i mirë dhe i vëmendshëm mund të jetë një detyrë e vështirë … sidomos kur ai kalon shumicën e kohës në dhomën e tij të gjumit, larg syve të tu.

Ju dëshironi t’i besoni, por është e vështirë të mos shqetësoheni kur dera e dhomës së gjumit të adoleshentit tuaj është gjithmonë e mbyllur dhe ai e kalon gjithë kohën e tij vetëm.

Izolimi dhe tërheqja shoqërore janë shenja paralajmëruese për shumë probleme adoleshente, kështu që si mund të dinë prindërit kur të respektojnë privatësinë e adoleshentit dhe kur duhet të shqetësohen?

Së pari, është e rëndësishme të kuptoni që puna numër një e një adoleshenti është të kuptojë se kush janë dhe të ndajë identitetin e tyre nga prindërit e tyre. Mbyllja e derës së dhomës së gjumit dhe kalimi i më shumë kohë vetëm janë pjesë normale dhe jetike e përmbushjes së kësaj detyre.

Ju do ta dini që fëmija juaj ka hyrë në këtë fazë nëse ai kënaqet duke treguar të metat tuaja, shpesh thonë se jeni gabim, ose kritikoni mënyrën e veshjes, të folurit ose të sjelljes.

Megjithëse mund të jetë e bezdisshme të jetosh me një vëzhgim kaq negativ, është një pjesë normale dhe e rëndësishme se si adoleshentët përcaktojnë veten ndërsa ndahen nga ju, zhvillojnë mendimet e tyre dhe rriten për tu pjekur.

Nëse adoleshenti juaj po ecën mirë me shkollë, miqësitë, punët dhe higjenën personale, atëherë ai ka fituar privatësinë e tij, dhe është puna juaj të besoni se gjithçka është në rregull.

Natyrisht, kjo nuk është detyrë e lehtë duke pasur parasysh atë që shikoni lajmet dhe dëgjoni nga prindërit e tjerë, por përpiquni të shmangni nxitimin për të arritur në përfundime dhe ndërmarrjen e veprimeve derisa të shihni sjelljet aktuale problematike nga adoleshenti juaj.

Këtu janë 5 pyetje për prindërit që duhet t’i bëni vetes që do t’ju ndihmojnë të përcaktoni nëse nevoja e adoleshentit tuaj për privatësi është normale, ose nëse koha që ai kalon vetëm është një flamur i kuq:

1. A e lë adoleshenti juaj dhomën e gjumit pa e kërkuar atë nga ju?

Sasia e kohës private që i duhet adoleshentit tuaj mund të ndryshojë në bazë të vendit ku ai bie në shkallën e introversionit / ekstroversionit. Për shembull, fëmijëve introvertë mund t’u duhen ditë vetmi para se të ndihen sërish gati të shoqërohen.

Merrni parasysh kur adoleshenti juaj del nga dhoma e tij për të kuptuar se sa kohë i duhet vetëm për t’u ndjerë përsëri si vetvetja. Besoni se ai po kujdeset për veten e tij, por mbani një kujdes për të siguruar që edhe sjelljet e tij të tjera janë të shëndetshme.

2. A duket adoleshenti juaj i lumtur, i trishtuar apo i irrituar pasi ka dalë nga dhoma e tij?

A duket adoleshenti juaj me i trishtuar? Atëherë çfarëdo që bënte në dhomën e tij pas dyerve të mbyllura nuk ishte e dobishme. Mos ngurroni t’ia tregoni.

A është ai me sy si zombie? Kjo mund të jetë rezultat i kohës së shumtë në ekran ose aktiviteteve të tjera që mpinë trurin. Nëse koha që ai kalon vetëm në dhomën e tij është e mirë për të, kjo do të tregohet në një mënyrë pozitive.

Ndihmoni adoleshentin tuaj duke verbalizuar atë që vëzhgoni në disponimin e tij: “Vërej se kur dilni nga dhoma juaj, ju dukeni i çuditshëm dhe nervoz, por kur vini në shtëpi nga volejbolli dukeni të lumtur dhe të relaksuar.”

Kjo mund ta mësojë adoleshentin tuaj të reflektojë dhe të bëjë zgjedhje më të mira pa u treguar atyre se çfarë të bëjë.

3. A janë të shqetësuar miqtë e adoleshentit tuaj për të?

Nëse nuk jeni i sigurt nëse izolimi i adoleshentit tuaj është i shëndetshëm ose problematik, pyesni miqtë e tij nëse kanë ndonjë shqetësim për të. Adoleshentët hapen me miqtë e tyre më lehtë sesa prindërit e tyre, kështu që nëse diçka vërtet nuk shkon, ata mund të dinë për këtë.

Shumë adoleshentë nuk dinë si ta trajtojnë kur një mik poston foto duke përdorur drogë ose duke folur për vetëvrasje, kështu që ata mund të mos flasin nëse e shohin atë. Jepuni miqve të adoleshentit tuaj leje që t’ju informojnë nëse kanë ndonjë shqetësim dhe tregojuni se do të mbroni anonimitetin e tyre.

4. A keni vërejtur një rënie ose ndryshim të papritur të miqve të tij, oreksit ose zakoneve të gjumit?

Mund të duket sikur dera e adoleshentit tuaj është gjithmonë e mbyllur dhe kjo mund t’ju shqetësojë, por nuk është domosdoshmërisht një shenjë paralajmëruese se diçka nuk është në rregull. Të shohësh një rënie të papritur të notave, oreksit, gjumit ose miqësive është një tregues më i fortë i një problemi që kërkon adresim.

Edhe pse adoleshentët mund të dëshirojnë të fajësojnë shkollën, mësuesit, bashkëmoshatarët apo edhe ju për problemet e tyre, këto ndryshime të papritura shpesh janë rezultat i mënyrës se si ata po mendojnë ose ndiejnë për gjërat.

Filloni duke ndihmuar adoleshentin tuaj të kthehet në gjërat themelore me gjumë të shëndetshëm dhe zakone të ngrënies.

5. A po shoqërohet adoleshenti juaj në internet?

Shqetësimet tuaja për izolimin shoqëror mund të pushojnë nëse adoleshenti juaj po bën detyrat e shtëpisë me miqtë e tij gjatë Facetime ose po luan lojëra online kundër kundërshtarëve të drejtpërdrejtë.

Në vend që të shkelni besimin e tij duke përgjuar, provoni thjesht të pyesni adoleshentin tuaj: “Çfarë bëni atje lart në dhomën tuaj?” Ju mund të habiteni nga ajo që ai ndan. Ose, provoni të jeni të hapur në lidhje me pesë gjërat kryesore që bëni në celularin tuaj dhe kërkoni që ai të ndajë të njëjtën gjë.

Nëse doni një marrëdhënie të fortë me adoleshentin tuaj, lini shqetësimet tuaja prapa dhe mbajeni bisedën miqësore, jo akuzuese.

Ndërsa mësoni se si të vendosni edhe më shumë besim tek adoleshenti juaj dhe të hiqni dorë nga shqetësimi juaj, sigurohuni që të krijoni një kohë argëtuese dhe relaksuese me ta.

Vazhdoni me darkat familjare dhe gjeni kohë për netët e lojës, pazaret ose udhëtimet në kampe. Gjetja e gjërave që adoleshentët kënaqen të bëjnë me prindërit e tyre mund të jetë sfiduese, por ju ndihmon të qëndroni afër gjatë këtij procesi natyral të ndarjes.

Shqetësimi ndihet si prindër i mirë, por është i bezdisshëm për adoleshentët dhe i bën ata të dëshirojnë të mbajnë gjërat nga ti. Në vend të kësaj, dëgjoni adoleshentin tuaj dhe besoni se inteligjenca juaj instinktive e prindërve do t’ju ndihmojë të ngriheni në çdo rast që ju vjen përpara.

 

Shpërndaj
Storie - Probleme.me