Lart

Nëse buzët tuaja kanë ndryshuar ngjyrën, kontaktoni menjëherë mjekun

Lëkura jonë përbëhet nga shumë shtresa, por buzët përbëhen nga vetëm tre, gjë që e bën atë të hollë dhe veçanërisht të ndjeshme. Ngjyra e lëkurës gjithashtu luan një rol të rëndësishëm në pamjen e buzëve. Sa më e lehtë të jetë lëkura, aq më të lehta do të jenë buzët.

Ka arsye të ndryshme pse ndryshon ngjyra e buzëve dhe disa prej tyre janë:

Rrjedhje e dobët e oksigjenit- për shkak të rrjedhjes së dobët të oksigjenit, ngjyra e buzëve ndryshon. Kjo gjendje quhet cianozë. Ndodh kur nivelet e ngopjes së oksigjenit bien nën 85 përqind ose nëse keni nivele të ulëta të hemoglobinës.

Anemia- Buzët bëhen të zbehta ose të bardha nëse vuani nga anemia. Shkaktohet nga një dietë e ulët në hekur, mungesa e vitaminës B-12, periodat e rënda dhe gjakderdhja e zorrëve.

Pirja e duhanit – Ky zakon i keq shkakton buzët e zeza për shkak të pigmentimit të fortë të mbetjeve të hirit të cigares. Një arsye tjetër është sëmundja e Addison-it, e cila shfaqet kur gjëndra mbiveshkore nuk prodhon mjaftueshëm kortizol.

Ekspozimi i lartë në diell – Në këtë rast shfaqen njolla në buzë, me ngjyra të ndryshme nga kafe e hapur në kafe të errët. Megjithatë, është e rëndësishme të kontrolloni çdo njollë të re në buzë, sepse edhe kanceri i lëkurës mund të duket si një vend i padëmshëm i shkaktuar nga dielli.

Çfarë e shkakton cianozën?

Shkaktarët më të shpeshtë të cianozës janë insuficienca kardiake, emfizema pulmonare, bronkiti spastik, astma bronkiale, edema pulmonare, qëndrimi në lartësi të mëdha, stenoza ose pengimi i bronkeve të mëdha pulmonare, methemoglobinemia, defekte të lindura të zemrës.

Trajtimi i buzëve me ngjyrë

Ndryshimet e ngjyrës së buzëve mund të trajtohen në mënyrat e mëposhtme:

terapi me lazer,

lekovuima,

terapi me dritë pulsuese,

krioterapia,

në mënyrë kirurgjikale.

Si të parandaloni ndryshimin e ngjyrës?

Në varësi të shkakut të zbardhjes së buzëve, mund të merrni një sërë masash parandaluese, si p.sh. ndaloni pirjen e duhanit dhe kufizoni ekspozimin në diell, përdorni gjithmonë krem ​​kundër diellit edhe nëse nuk dilni, mbani një kapele ose kapele kur jeni jashtë

Shpërndaj
Shëndeti - Probleme.me

Probleme.me fokusohet në shëndetin dhe mirëqenien personale tuajën. Artikuj të shumtë për shtatzëninë, fëmijët, gratë e meshkujt. Nëse keni ndonjë koment, sygjerim apo edhe informacion për ta ndarë me ne na kontaktoni shendeti@rilinde21.sg-host.com