Lart

Nëse gjatë natës ndjeni dhimbje të forta në kyçe, jeni në rrezik për 60 ditët e ardhshme

Përdhesi është një formë e zakonshme e artritit që shkaktohet nga nivelet e larta të acidit urik, një kimikat i prodhuar nga shpërbërja e indeve në trup dhe i pranishëm në ushqime dhe pije të caktuara. Përdhes akut, ose një sulm përdhesi, ndodh kur diçka shkakton rritjen e niveleve të acidit urik ose shtyn kristalet që janë formuar në nyje, duke shkaktuar një atak. Inflamacioni dhe dhimbja që rezulton zakonisht sulmojnë natën dhe intensifikohen gjatë 8 deri në 12 orët e ardhshme.

“Gjetjet sugjerojnë se sulmet e përdhes shoqërohen me një rritje kalimtare të shqetësimit kardiovaskular pas sulmit”., tha autori kryesor i studimit, profesor Abhishek nga Nottingham Medical School.

Në nivele të larta, acidi urik depozitohet në nyje dhe formon kristale në formë gjilpërash rreth tyre. Kur “këputen” nga depozitat, këto kristale shkaktojnë inflamacion të rëndë që manifestohet si dhimbje kyçesh, ënjtje, skuqje dhe butësi që shpesh zgjat 1-2 javë. Këto episode, të quajtura sulme përdhes, shpesh përsëriten. Inflamacioni është gjithashtu një faktor rreziku për atakun në zemër dhe goditjen në tru.

Në studimin e publikuar në revistën JAMA, ekipi përdori të dhëna nga 62,574 pacientë me përdhes të trajtuar nga Shërbimi Shëndetësor Kombëtar në Britaninë e Madhe. Nga të gjithë, 10,475 pësuan një atak në zemër ose goditje në tru pasi u diagnostikuan me përdhes, ndërsa të tjerët të një moshe të ngjashme, gjysma dhe afërsisht e njëjtë me ata që vuanin nga përdhesi, nuk përjetuan kushte kaq të rrezikshme.

Pacientët me përdhes që vdiqën nga një atak në zemër ose goditje në tru kishin më shumë se katër herë më shumë gjasa të kishin pasur një atak të kësaj sëmundjeje të lidhur me kyçet në 0-60 ditët e mëparshme dhe më shumë se dy herë më shumë të ngjarë të kishin zhvilluar përdhes në 61 vitet e mëparshme.

“Personat që kanë sulme të përsëritura të përdhes duhet të trajtohen për një kohë të gjatë me medikamente dhe trajtime për uljen e acidit urik. Kjo është një mënyrë e besueshme për të hequr depozitat e kristalit të urates dhe për të eliminuar rrezikun e përdhes. Gjithashtu rekomandohet që këta pacientë merrni ilaçe anti-inflamatore për muajt e parë, pasi trajtimet për uljen e urates mund të shkaktojnë shpërthime të përdhes në afat të shkurtër.“, tha Abhishek.

“Personat që vuajnë nga përdhes duhet të adoptojnë një mënyrë jetese të shëndetshme dhe të rregullojnë presionin e lartë të gjakut, kolesterolin, obezitetin dhe diabetin në mënyrë që të minimizojnë rrezikun e sulmit në zemër dhe goditjes në tru ”, shpjegoi doktori.

Shpërndaj
Lajme - Probleme.me