Lart

Nëse vazhdimisht shihni ëndrra të këqija: Patjetër kërkoni ndihmën e mjekut!

Të  diagnostikuarit me sëmundjen e Parkinsonit mund të përballen me ankthe për disa vite përpara se të shfaqen simptomat e para karakteristike të sëmundjes.

Ëndrrat e këqija dhe ankthet mund të jenë shenja e parë e paralajmërimeve për zhvillimin e sëmundjes së Parkinsonit, thonë studiuesit e Universitetit të Birminghamit.

Ëndrrat e këqija nuk janë hulumtuar kurrë si një tregues i sëmundjes

– Edhe pse është shumë e dobishme për të diagnostikuar herët sëmundjen e Parkinsonit, treguesit e rrezikut janë shumë të paktë dhe shumë prej tyre kërkojnë analiza të shtrenjta spitalore ose janë shumë të zakonshme dhe jospecifike, siç është diabeti. Është e qartë se duhet të bëjmë kërkime të mëtejshme në këtë fushë, por identifikimi i rëndësisë së ëndrrave të këqija dhe maktheve mund të tregojë se individët që përjetojnë ndryshime në ëndrrat e tyre në pleqëri, pa ndonjë shkaktar të dukshëm, duhet të kërkojnë këshilla mjekësore – theksoi dr. Abidemi Otaiku nga Qendra për Shëndetin e Trurit të Njeriut në Universitetin e Birminghamit.

Ka dy herë më shumë shanse për të zhvilluar sëmundjen kur shfaqen ëndrra të këqija

Ekipi hulumtues përdori të dhënat nga një studim i madh i bërë në Shtetet e Bashkuara, i cili përmbante të dhëna për një periudhë 12-vjeçare, për 3,818 burra të moshuar që jetonin vetëm. Në fillim të studimit, meshkujt plotësuan një sërë pyetësorësh, njëri prej të cilëve përfshinte një pyetje për cilësinë e gjumit. Pjesëmarrësit që raportuan ëndrra të këqija të paktën një herë në javë u monitoruan më pas në fund të studimit për të parë nëse ata kishin më shumë gjasa të diagnostikoheshin me sëmundjen e Parkinsonit.

Gjatë periudhës së ndjekjes, u diagnostikuan 91 raste të sëmundjes së Parkinsonit. Studiuesit zbuluan se pjesëmarrësit që shpesh shihnin ëndrra të këqija kishin dy herë më shumë gjasa të zhvillonin sëmundjen, krahasuar me ata që nuk e kishin. Shumica e diagnozave ndodhën në 5 vitet e para të studimit. Pjesëmarrësit me ëndrra të shpeshta të këqija gjatë kësaj periudhe kishin më shumë se tre herë më shumë gjasa të zhvillonin sëmundjen e Parkinsonit.

Ëndrrat mund të zbulojnë informacione të rëndësishme për strukturën dhe funksionin e trurit tonë

Rezultatet e studimit tregojnë se të moshuarit, të cilët një ditë do të diagnostikohen me sëmundjen e Parkinsonit, ka të ngjarë të fillojnë të përjetojnë drama dhe ankthe të këqija disa vjet përpara se të zhvillojnë simptoma karakteristike të sëmundjes së Parkinsonit, të tilla si dridhje, ngurtësi dhe ngadalësim në lëvizje.

Studimi tregon gjithashtu se ëndrrat tona mund të zbulojnë informacione të rëndësishme për strukturën dhe funksionin e trurit tonë dhe mund të provojnë të jenë një faktor i rëndësishëm në kërkimin e neuroshkencës.

Shpërndaj
Lajme - Probleme.me