Lart

Ngrënia e bananeve para se të piqen vjen me përfitime befasuese për sheqerin në gjak dhe shëndetin e zorrëve

Megjithëse zakonisht presim që bananet të piqen dhe t’i shijojmë si një kurë e ëmbël natyrale, rezulton se bananet e gjelbra të papjekura vijnë me shumë përfitime shëndetësore!

Bananet e gjelbra mund të ndihmojnë në mbajtjen nën kontroll të sheqerit në gjak, në ruajtjen e shëndetit të zorrëve dhe në frenimin e ngrënies së tepërt. Nëse bananet nuk janë në kulmin e tyre të pjekjes kur i blejmë për herë të parë, zakonisht i lëmë për disa ditë derisa të shfaqet nuanca e verdhë e ndritshme.

Mos u shqetësoni, nuk ju kërkohet të qëroni një banane të papjekur dhe thjesht ta futni në gojën tuaj siç do të bënit normalisht. Por gatimi dhe ngrënia e tyre kur janë akoma të gjelbra dhe me niseshte – gjë që u jep atyre një aromë më të këndshme – do t’ju japë disa përfitime të mëdha shëndetësore, dhe madje mund të erëzojë pak edhe rutinën tuaj të gatimit!

“Kur trupi juaj duhet të prishë vetë niseshtenë (siç ndodh kur hani një banane të gjelbër), sheqeri juaj rritet më ngadalë”, tha David L. Katz. Shkalla e tretjes dhe përthithjes më të ngadaltë i bën bananet e gjelbra një pjatë të përsosur miqësore me diabetin.

Bananet e papjekura janë gjithashtu një burim i shkëlqyeshëm i prebiotikëve. Sipas Healthline, përmbajtja e lartë e niseshtesë ndihmon në ushqimin e baktereve të mira në zorrë, gjë që promovon një sistem të shëndetshëm imunitar dhe traktin tretës.

Tani që i dini të gjitha përfitimet, me siguri po pyesni se si të përgatisni banane të gjelbra, në mënyrë që të merrni ato përfitime. Ekspertët në Delish sugjerojnë gatimin e tyre si një formë pureje.

Shpërndaj
Lajme - Probleme.me