Lart

Një trajtim i ri premtues i depresionit shëroi 80 përqind të vullnetarëve, tregon studimi

Nëse jeni përballur ndonjëherë me depresionin, e dini se është më shumë se thjesht një këndvështrim negativ.

Pranimi i depresionit si një sëmundje shumë reale hap derën për mundësi trajtimi, të cilat mund të ndryshojnë jetën e një personi për mirë. Por për ata me depresion rezistent ndaj trajtimit, opsionet e trajtimit kanë qenë të kufizuara – deri më tani.

Një formë e re e neuromodulimit, një terapi stimuluese joinvazive, po i ndihmon pacientët me depresion të rëndë të ndihen më mirë dhe madje po i dërgon ata në remision.

E njohur si Terapia e Neuromodulimit të Stanfordit (SNT), trajtimi u zhvillua nga studiues në Shkollën e Mjekësisë të Universitetit të Stanfordit. Ekipi kohët e fundit kreu një studim mbi SNT dhe rezultatet u botuan në The American Journal of Psychiatry. Gjetjet ishin mbresëlënëse, për të thënë të paktën.

Çfarë është neuromodulimi?

Në terma të gjerë, neuromodulimi është një trajtim joinvaziv për dhimbjet kronike fizike dhe emocionale. Ai përfshin stimulimin elektrik që aplikohet në zona të veçanta të trupit, duke ndryshuar aktivitetin nervor. Qëllimi është të ndihmojë sistemin nervor të kthehet në funksionimin normal. Për të trajtuar depresionin me neuromodulim, mjekët aplikojnë stimulim magnetik në zona të caktuara të kokës.SNT, terapia e përdorur në studimin e Stanford-it, është një përshtatje e një terapie stimuluese magnetike të quajtur TMS. Siç shpjegohet në një njoftim për shtyp, ky stimulim jep impulse magnetike në zona të veçanta të trurit. Pulset aktivizojnë qarqet nervore (një grup neuronesh që kryejnë një funksion specifik) që tregojnë aktivitet të zvogëluar gjatë episodeve depresive. Thuhet se ndryshimi midis TMS dhe SNT është se SNT kërkon shumë më pak kohë në tërësi, duke e bërë atë një trajtim më të arritshëm dhe efektiv për depresionin.

Testimi i terapisë 

Për të testuar efektivitetin e SNT, studiuesit në Stanford rekrutuan 29 pjesëmarrës me depresion rezistent ndaj trajtimit. Rreth gjysma e pjesëmarrësve morën SNT, ndërsa gjysma tjetër mori një placebo. As studiuesit dhe as pjesëmarrësit nuk e dinin se cilët subjekte morën terapinë e vërtetë.

Përpara se të fillonin, studiuesit përdorën neuroimazhe për të përcaktuar trurin e çdo pacienti për të gjetur zonat specifike që kishin nevojë për stimulim. Gjatë kryerjes së terapisë, ata aplikuan 1800 impulse për seancë. Edhe pse kjo është shumë më shumë impulse në një kohë kur krahasohet me stimulimin tradicional magnetik – i cili përdor 600 impulse për seancë – studimet e mëparshme kishin treguar sigurinë dhe efektivitetin e kësaj rritjeje.

Terapia e re ishte një sukses. Në mënyrë të pabesueshme, terapia neuromoduluese e Stanford eliminoi depresionin në gati 80 përqind të pjesëmarrësve që e morën atë. Studiuesit përdorën disa metoda vlerësimi për të diagnostikuar pjesëmarrësit si pa depresion për të përcaktuar me saktësi suksesin e trajtimit. Më mirë akoma, efektet ishin të gjata.

“Truri im është rindezur”, tha një pacient që mori trajtimin. “Është sikur kjo re depresioni të jetë hequr nga unë.”

“Unë nuk e shtyj më vonë”, tha një tjetër pjesëmarrës në studim. “Po fle më mirë. Kam lënë plotësisht alkoolin. Unë jam duke shëtitur qenin tim dhe jam duke i rënë kitarës përsëri. Unë jam pozitiv dhe po respektoj të tjerët. Këto janë ndryshime të mëdha në jetën time”.

Shkalla e suksesit të SNT është shumë më e mirë se ajo e stimulimit magnetik transkranial (TMS) të miratuar nga FDA. Megjithatë, Administrata e Ushqimit dhe Barnave (FDA) ende nuk e ka aprovuar atë, edhe pse TMS kërkon shumë seanca të tjera për të pasur efekt, pas së cilës vetëm rreth një e treta e pacientëve që e marrin atë shkojnë në falje.

Forma e re e neuromodulimit të Stanford-it është një hap i jashtëzakonshëm përpara, por është e rëndësishme të dini se nuk është një kurë për të gjitha dhe nuk do të funksionojë në të njëjtën mënyrë për të gjithë. Ndërsa shumë pjesëmarrës nga studimi janë ende në remision, disa u rikthyen pas disa javësh.   Megjithatë, rezultatet janë shumë inkurajuese.

Shpërndaj
Lajme - Probleme.me