Lart

Njerëzit e moshuar që kanë hequr kataraktin, rrezikohen më pak nga demenca

Të moshuarit që kanë hequr kataraktin, përveç shikimit më të mirë, kanë deri në 30 për qind më pak gjasa të vuajnë nga demenca, ka treguar një studim i ri.

Hulumtimi është publikuar në revistën JAMA Internal Medicine. Sipas ekspertëve, çelësi mund të jetë rivendosja e shikimit që ndodh pas operacionit.

Në studim morën pjesë 3.038 persona mbi moshën 65-vjeçare. Gjendja e tyre shëndetësore u analizua rregullisht për një periudhë 10-vjeçare pas heqjes së kataraktit.

Studiuesit kanë vënë re se dëmtimi i shikimit është një nga faktorët e rrezikut për demencën, pjesërisht pasi mund të çojë në izolim social dhe reduktim të stimulimit të njohjes konjitive. Po ashtu, rivendosja e shikimit mund të ndihmojë në parandalimin e demencës.

Glaukoma është një gjendje që sulmon nervin optik. Katarakti është një “zonë e turbullt” që mund të zhvillohet në thjerrëzat e syrit dhe pothuajse gjithmonë shkaktohet nga ndryshimet normale në sy që vijnë me moshën.

Trajtimi i vetëm është operacioni për heqjen e thjerrëzës së “turbullt” dhe implantimin e një lente artificiale, të quajtur lente intraokulare.

Shpërndaj
Lajme - Probleme.me