Lart

Normaliteti Nuk do të Kthehet Edhe Këtë Vit, Thotë Mjeku i Një Universiteti Amerikan

Një jetë normale post-pandemike do të zgjasë ende disa vjet, llogariti Nicholas Christakis, një mjek dhe sociolog i Yale, në librin e tij të ri, Apollo’s Arrow, mbi “ndikimin e thellë dhe të qëndrueshëm të coronavirusit në mënyrën tonë të jetës”.

Pas një viti të krizës COVID-19, pas më shumë se 81 milionë rasteve të verifikuara dhe gati 1.8 milion vdekjeve, virusi shkatërroi ekonomitë dhe mbylli shkollat, ndër të tjera, miratimi i vaksinave të para solli shpresë se një normalitet do të rishfaqej në horizontin e vitit 2021. Sidoqoftë, ndoshta ia vlen të mendosh më mirë për sa i përket vitit 2024. Dhe konsideroni se rimëkëmbja nga ai moment do të mbajë gjithashtu shenjën e pandemisë.

Dhe kjo në vetvete është një arritje e madhe, sipas të Nicholas Christakis, bashkë-drejtor i Institutit të Shkencave të lidhjeve në Yale University dhe autor i Arrow Apollonit: Ndikim i thellë dhe i qëndrueshëm i coronavirusi në mënyrën se si jetojmë.

Nëse 2020 ishte një sfidë për shkak të ndërprerjeve në të gjitha nivelet që shkaktoi, 2021 do të jetë gjithashtu një sfidë sepse do të kërkojë fushatën më të madhe të shëndetit publik në histori. “Viruset nuk janë diçka e re për speciet tona”, i tha ai The Guardian, por “ne jemi gjenerata e parë e njerëzve të gjallë që përballemi me këtë kërcënim dhe ishim në gjendje të përgjigjeshim në kohë reale me ilaçe efektive. Është një mrekulli”, tha ai. Viti 2020 do të jetë, në të njëjtën kohë me një vit tragjik, një nga arritjet e mëdha për njerëzimin.

“Kur ndodhi një murtajë, ekonomitë u shembën edhe në kohërat antike, megjithëse kur nuk kishte asnjë qeveri që thoshte se shkollat ​​dhe restorantet duhej të mbylleshin”, tha ai me ironi. “Virusi është ai që shkakton tkurrjen e ekonomisë”.

Diçka e ngjashme parashikoi Christakis për vitin 2020: një tjetër vite të çmendur . Por ato nuk do të jenë ato të menjëhershme por, ka shumë të ngjarë, pjesa e dytë. “Sapo të mbarojnë pandemitë, zakonisht ndjek një periudhë në të cilën njerëzit kërkojnë shumë ndërveprime shoqërore,” shpjegoi ai. “Gjatë epidemive ka rritje të religjiozitetit, njerëzit bëhen më abstremë, kursejnë para, shmangin rreziqet . Sot po i shohim të gjitha ato, siç kemi parë gjatë qindra viteve të epidemive.

Megjithëse imuniteti i tufës mund të arrihet përmes ekspozimit dhe niveleve të larta të fatalitetit, nëse 75% e popullsisë vaksinohet, kjo pandemi mund të përfundojë “shumë më herët dhe me më pak vdekje” sesa të lihet në rrjedhën e saj natyrale.

“Nëse historia është ndonjë udhëzues, ne do të kemi nja dy vjet për t’u rikuperuar nga tronditja. Ekonomia nuk do të kthehet menjëherë: njerëzit nuk do të shkojnë papritmas në restorante dhe aeroporte. Mendoj se nga viti 2024 do të kemi një lloj periudhe post-pandemike. Dhe për 10 vjet shoqëria do të kthehet më së shumti në normalitet, megjithëse do të ketë disa ndikime të qëndrueshme, në disa fronte.

Sidoqoftë, eksperti ishte optimist: “Unë mendoj se ne jemi një specie e shquar”, theksoi ai. “Unë nuk jam injorant për tmerret që qeniet njerëzore mund t’i shkaktojnë njëri-tjetrit, por unë shoh të mirën tek njerëzit. Kemi shumë cilësi të mrekullueshme që janë shumë të rralla në mbretërinë e kafshëve. Midis tyre aftësia për të dashur, miqësia, aftësia për të bashkëpunuar, bërë sakrifica për të mirën e të huajve, të mësojnë nga njëri-tjetri. Ne evoluojmë për të bërë këto gjëra”. Dhe mikrobet përfitojnë nga këto karakteristika shoqërore.

“Një nga arsyet që evoluojmë për të jetuar në këtë mënyrë është të mësojmë nga të tjerët. Çdo kafshë mund të mësojë vetë: një peshk i vogël në det mund të mësojë se nëse noton drejt dritës do të gjejë ushqim”, vazhdoi ai.

“Por ne nuk mësojmë vetëm në mënyrë të pavarur: ne gjithashtu mësojmë shoqërisht. Unë mund të vë dorën time në zjarr ose mund të shikoj dikë tjetër që e bën atë dhe të marrë të njëjtin mësim pa paguar koston, e cila është tepër efikase. Ne evoluojmë për të jetuar shoqërisht pjesërisht për të marrë përfitimet e përhapjes së ideve dhe shoqëria është autostrada në të cilën udhëtojnë mikrobet”.

Shpërndaj
Storie - Probleme.me