Lart

Si Ndikon Partneri Juaj në Shëndetin Tuaj Ndër Vite?

 

  •  Studiuesit tregojnë se të qenit në një marrëdhënie romantike me një person optimist mund të ju ndihmojë të mbani një mendje më të mprehtë ndërsa plakeni.
  •  Njerëzit optimistë kanë tendencë të shfaqin sjellje më të shëndetshme që janë të lidhura me funksionin e mirë kognitiv.
  •  Një partner i cili është optimist mund të japë një shembull i mirë për t’u ndjekur.
  •  Optimizmi është një cilësi që mund të mësohet.

 

Sipas një grupi studiuesish të Universitetit Shtetëror të Miçiganit, sekreti për të pasur një mendje më të mprehtë ndërsa plakeni mund të qëndrojë në të pasur një partner i cili është optimist.

Hulumtimet e mëparshme kanë lidhur optimizmin tek individët me funksionin e shëndetshëm kognitiv. Sidoqoftë, ekipi hulumtues për këtë studim dëshironte të shikonte nëse të paturit partner me një qëndrim optimist mund të ndihmojë gjithashtu në ruajtjen e funksionit kognitiv të një personi, ndërsa plaket.

Për studimin e tyre, ekipi përdori 4,457 çifte heteroseksuale nga Studimi i Shëndetit dhe Pensionit.

Personat që morën pjesë në studim ishin amerikanë të moshës 50 vjeç dhe më të vjetër. Konsiderohej të ishte një grup i madh, i larmishëm që  përfaqësonin këtë popullatë.

Në fillim të studimit, pjesëmarrësit u vlerësuan për optimizëm përmes një pyetësori. Njohja u vlerësua çdo 2 vjet gjatë një periudhe pasuese 8-vjeçare, me njerëz të testuar deri në 5 herë.

Vlerësimi i njohjes përfshinte teste të kujtesës afatshkurtër dhe memorje llogaritëse. Njerëzve gjithashtu u kërkua të vlerësonin cilësinë e kujtesës së tyre në jetën e tyre të përditshme.

Kur ekipi analizoi të dhënat, ata zbuluan se njerëzit më optimistë kishin efekt me te mirë që të keni një mendje më të mprehtë.

Autori kryesor Ëilliam J. Chopik, PhD, Asistent Profesor i psikologjisë në Universitetin Shtetëror të Miçiganit, shpjegoi se ekzistojnë disa faktorë rreziku të njohur për rënien konjitive. Këto përfshijnë predispozimin gjenetik, shënuesit biologjikë dhe faktorët e stilit të jetës.

Faktorët e stilit të jetesës përfshijnë aktivitetin fizik, dietë të shëndetshme, peshë të shëndetshme (kalkulo peshën tuaj këtu) dhe të qenit në lëvizje me kalimin e kohës.

Njerëzit optimistë kanë tendencë të kenë sjellje më të shëndetshme, të tilla si të hanë më mirë, të jenë më aktiv dhe të kenë më shumë të ngjarë të jenë më të kujdesshëm sa i përket shëndetit, tha Chopik.

Ky studim tregon që të qenit në një marrëdhënie romantike me një person optimist mund të ketë  përfitime të ngjashme.

Chopik dhe ekipi i tij hipotezojnë se një partner optimist mund të japë një shembull të sjelljes së shëndetshme për bashkëshortin e tyre.

 A mund të mësojmë që të jemi më optimistë?

Chopik tha se ndërsa rreth 25 përqind e optimizmit është e trashëgueshme, është një cilësi që mund të mësohet.

Chopik vuri në dukje se pjesa më e madhe e punës që lidhet me ndryshim të personalitetit ka të bëjë nëse njerëzit me të vërtetë duan ndryshim, si dhe çfarë hapash mund të ndërmarrin në jetën e tyre për të krijuar atë ndryshim.

Me optimizëm, do të duhet të ndryshoni jo vetëm mendimin tuaj në një mendim më pozitiv, tha Chopik. Ju gjithashtu do të duhet të fitoni një ndjenjë për të bërë gjërat më mirë dhe se do të jeni në gjendje t’i bëni mirë ato në të ardhmen.

Njerëzit gjithashtu mund të ndryshojnë sesi e shohin suksesin dhe dështimin, sugjeroi Chopik.

Optimistët mendojnë se sukseset e tyre vijnë nga brenda; ata mendojnë se dështimet e tyre janë shkaktuar nga gjëra jashtë kontrollit të tyre. Është një paragjykim që ata kanë” tha ai ” por shpesh i bën ata të jenë më të lumtur dhe të jenë të suksesshëm me kalimin e kohës “.

Shëndeti - Probleme.me

Probleme.me fokusohet në shëndetin dhe mirëqenien personale tuajën. Artikuj të shumtë për shtatzëninë, fëmijët, gratë e meshkujt. Nëse keni ndonjë koment, sygjerim apo edhe informacion për ta ndarë me ne na kontaktoni shendeti@rilinde21.sg-host.com