Lart

Pas pothuajse 20 vjetësh, FDA miraton ilaçin e ri dhe të diskutueshëm kundër Alzheimer

Një ilaç i ri i diskutueshëm për Alzheimerin, i pari në gati 20 vjet, u miratua në SHBA ditën e sotme, i cili do të shkaktojë presion për ta bërë atë të disponueshëm në të gjithë botën, megjithëse provat mbi efikasitetin e ilaçit janë të përziera.

Ndonëse mjekët, pacientët dhe organizatat që e mbështesin janë të dëshpëruar për trajtime që mund të ngadalësojnë përkeqësimin mendor, dobia e ilaçit të ri, aducanumab, diskutohet nga shkencëtarët. Dy testime u ndaluan në mars të vitit 2019 sepse ilaçet duket se nuk funksiononin. Prodhuesi, Biogen, tha se ilaçet nuk kishin gjasa të përmirësonin kujtesën dhe mendimin e njerëzve.

Por kompania më vonë njoftoi se një rianalizë e shumë të dhënave për pacientët nga një nga provat që përfshinin njerëzit që kishin marrë ilaçe për më gjatë tregoi se një dozë e lartë mund të ngadalësojë rënien e kujtesës dhe aftësive të të menduarit dhe aftësinë për të kryer aktivitete në jetën e përditshme.

Administrata Amerikane e Ushqimit dhe Barnave (FDA) tani miratoi ilaçin, por vetëm me kusht që atyre që u jepet të jenë pjesë e asaj që quhet një provë e fazës së katërt. Kjo do të thotë se ata do të monitorohen nga studiuesit.

Disa shkencëtarë janë të habitur që ilaçi u aprovua.

“Si një studiues i demencës me përvojë personale familjare të sëmundjes Alzheimer, unë dua të shoh trajtime efektive të demencës si kushdo. Por unë mendoj se miratimi i aducanumab përfaqëson një gabim të rëndë që do të ketë vetëm ndikim negativ mbi pacientët dhe familjet e tyre dhe që mund të prishë kërkimin e vazhdueshëm për trajtime kuptimplota të demencës. Çuditërisht, FDA ka anashkaluar të dhëna të disponueshme të provave klinike që tregojnë se ilaçi ndoshta nuk funksionon.” – tha Robert Howard, Profesor i Psikiatrisë në University College London.

Shpërndaj
Lajme - Probleme.me