Lart

Pelenat ‘toksike’ paraqesin rrezik për shëndetin e 90 për qind të foshnjave – pse nuk po vepron BE-ja?

Sipas një raporti, 90 për qind e foshnjave janë duke u ekspozuar ndaj pelenave shumë toksike.

Hulumtimi i kryer në Francë sugjeron se kjo mund të çojë në kërcënime të sëmundjeve të rënda në jetën e mëvonshme.Një agjenci e quajtur ANSES testoi markat më të shitura të pelenave të disponueshme dhe gjeti 38 kimikate “të rrezikshme shumë të rënda” në ato të shitura në të gjithë Evropën. Shumica e kimikateve prishin hormonet, thonë zyrtarët, që do të thotë se ato nuk konsiderohen të sigurta.

Një mijë pelena bëhen në Evropë çdo minutë. Tregu vlen shtatë miliardë euro në vit dhe dominohet nga dy marka, Pampers (36 për qind) dhe Huggies (dy për qind).

Studimi vlerëson se mbi 14 milionë fëmijë evropianë mund të vuajnë “sëmundje potencialisht shumë të rënda, të ndryshueshme dhe latente që ndikojnë në cilësinë e jetës së tyre gjatë gjithë jetës së tyre”.

Kjo përfshin kancerin, dyshimin për ndërprerje endokrine (hormonike) dhe madje edhe efektet reprotoksike (që ndikojnë në fertilitetin). Fëmijët janë veçanërisht të prekshëm ndaj kimikateve, sipas Organizatës Botërore të Shëndetësisë.

A do të ndalojë BE-ja shitjen e pelenave toksike?

Pasi hulumtimi u publikua për herë të parë në vitin 2020, ANSES ndoqi duke testuar nëntë marka kryesore. Ata gjetën vetëm një nga kimikatet ende të pranishme, formaldehidin, një kancerogjen – duke sugjeruar që markat të paktën kishin reaguar në një farë mënyre.

Por ndotja mund të rikthehej, kështu që agjencia i kërkoi BE-së të kufizonte rreptësisht kimikatet në pelena.

Ky propozim po rezistohet nga institucionet e BE-së. Blloku duhej të mbronte konsumatorët duke miratuar një ligj këtë javë, por ata humbën afatin e tyre ligjor.

Shpërndaj
Lajme - Probleme.me