Lart

Për Ata që Vuajnë Nga Migrena dhe Mbipesha, Humbja e Peshës Mund të Zvogëlojë Dhimbjen e Kokës

Për ata që vuajnë nga migrena me mbipesha, humbja e peshës mund të ulë dhimbjet e kokës dhe të përmirësojë cilësinë e jetës, raportojnë studiuesit nga Italia dhe Shtetet e Bashkuara.

“Nëse vuani nga dhimbje koke migrene dhe jeni i trashë, humbja e peshës do të përmirësojë cilësinë e familjes suaj dhe jetën shoqërore, si dhe punën dhe produktivitetin tuaj në shkollë. Cilësia juaj e përgjithshme e jetës do të përmirësohet shumë,” tha autori kryesor i studimit Claudio Pagano, MD , Ph.D., një profesor i asociuar i mjekësisë së brendshme në Universitetin e Padova në Padova, Itali.

“Humbja e peshës tek të rriturit dhe fëmijët me mbipesha përmirëson shumë dhimbjen e kokës migrenë duke përmirësuar të gjitha tiparet kryesore që përkeqësojnë cilësinë e jetës së migrenerëve,” shtoi ai. “Kur njerëzit humbin peshë, numri i ditëve në muaj me migrenë zvogëlohet, ashtu si ashpërsia e dhimbjes dhe kohëzgjatja e sulmit të dhimbjes së kokës.”

Për të hetuar efektet e humbjes së peshës të arritura përmes operacionit bariatrik ose ndërhyrjes në sjellje në frekuencën dhe ashpërsinë e migrenës, Pagano dhe kolegët e tij shqyrtuan bazat e të dhënave standarde të kërkimit mjekësor në internet për studime që konsideruan intensitetin e dhimbjes, frekuencën e dhimbjes së kokës, kohëzgjatjen e sulmit, paaftësinë; dhe BMI, ndryshimi i BMI, ndërhyrja (kirurgji baritare kundrejt sjelljes) dhe popullata (e rritur kundrejt pediatrisë).

“Humbja e peshës zvogëlon ndikimin e kushteve të shoqëruara me mbipesha, duke përfshirë diabetin, hipertensionin, sëmundjen koronare të zemrës, goditjen në tru dhe sëmundjet e frymëmarrjes,” tha Pagano. “Obeziteti dhe migrena janë të zakonshme në vendet e industrializuara. Përmirësimi i cilësisë së jetës dhe aftësisë së kufizuar për këta pacientë do të ndikojë shumë në këto popullata dhe do të ulë kostot e kujdesit shëndetësor direkt dhe indirekt.”

Mekanizmat që lidhin mbipesha, humbja e peshës dhe dhimbja e kokës nga migrena mbeten të paqarta, sipas autorëve, por ato mund të përfshijnë ndryshime në inflamacionin kronik, adipocitokinat, bashkëveprimet e mbipeshes dhe faktorët e rrezikut të sjelljes dhe psikologjike.

Shpërndaj
Lajme - Probleme.me