Lart

Për sa shumë gjumë kam nevojë?

Shumë skenarë mund t’ju nxisin të pyesni veten: “Sa gjumë më duhet? Jo, seriozisht, saktësisht sa orë kërkohen që unë të funksionoj plotësisht, por edhe të mos e kaloj tërë jetën në shtrat? ”

Ndoshta ky mendim lind ndërsa filloni edhe një dokumentar tjetër të vërtetë krimi kur duhet të flini tashmë. Apo ndoshta ju gjithmonë dëshironi një dremitje pasdite edhe pse rregullisht keni tetë orë. Pavarësisht pse po mendoni se sa orë gjumë ju nevojiten, ne jemi këtu për t’ju ndihmuar.

Ja sa ju duhet gjumi nëse jeni si shumica e të rriturve të shëndetshëm

Në përgjithësi, njerëzit nga 18 deri në 65 vjeç funksionojnë më mirë me shtatë deri në nëntë orë gjumë në natë, sipas udhëzimeve të Fondacionit Kombëtar të Gjumit (NSF) të botuara në 2015. Në industrinë e ilaçeve të gjumit, këto rekomandime zakonisht shihen si përgjigja përfundimtare e pyetjes “Sa shumë gjumë më duhet? ”

Kjo këshillë është rezultat i një hulumtimi rigoroz të 312 studimeve nga një panel ndërdisiplinar prej 18 ekspertësh, përfshirë disa nga ekspertët më të njohur të gjumit në vend. Për një vështrim gjithëpërfshirës të gjumit, hulumtimi gjithashtu thirri ekspertë nga organizata të mëdha mjekësore si Akademia Amerikane e Pediatrisë, Kongresi Amerikan i Obstetërve dhe Gjinekologëve dhe Shoqata Amerikane e Psikiatrisë. Qëllimi i hulumtimit ishte të vlerësonte se sa gjumë është i nevojshëm për shëndetin maksimal fizik, emocional dhe mendor në mosha të ndryshme.

Por, çfarë nëse keni nevojë për më shumë ose më pak se kaq?

Një grup i vogël njerëzish mund të flenë rregullisht më shumë ose më pak sesa rekomandohet, që të jenë mirë. Këto janë ato që mjekët shpesh i quajnë gjumë të shkurtër ose të gjatë.Për këta individë, gjumi më shumë ose më pak sesa rekomandohet nuk është një shenjë e një problemi shëndetësor dhe nuk ndikon negativisht në shëndet, sipas NSF. Kjo është arsyeja pse NSF ka krijuar “orë të mundshme të pranueshme” që janë në rregull për disa individë, si dhe “orë të pa rekomanduara”, të cilat nuk duken të shëndetshme për askënd.

Për një grup të zgjedhur të të rriturve 18 deri në 64, gjashtë orë gjumë çdo natë mund të jenë të mjaftueshme, thotë NSF. Mos provokoni veten të flini më pak se kaq. Më pak se gjashtë orë gjumë çdo natë nuk rekomandohet për askënd në këtë interval moshe.

Ju gjithashtu mund të jeni duke sabotuar gjumin tuaj

Faktorë të ndryshëm të stilit të jetës mund të ndikojnë në cilësinë e gjumit tuaj, i cili më pas mund të ndikojë në sasinë e gjumit që ju nevojitet për t’u ndier i pushuar mirë, shpjegon Thomas. Nëse gjumi juaj ndërpritet vazhdimisht, është e vështirë për trurin tuaj të përparojë nëpër faza të ndryshme të gjumit që ju duhet të ndiheni të freskët, thotë për VET Golam Motamedi, MD, një neurolog në Qendrën Mjekësore të Universitetit Georgetown.

Marrja e kafeinës dhe alkoolit mund të jenë lojtarët kryesorë. Natyra e kafeinës si një stimulues padyshim që mund ta bëjë të vështirë të bjerni në gjumë, por disa prova sugjerojnë se ajo mund të ndikojë në cilësinë e gjumit edhe kur dremitni, thotë Dr. Marcus. Si një depresant i sistemit nervor qendror, alkooli e bën më të lehtë për të fjetur – por pasi të kalojë, ju mund të bëheni të shqetësuar dhe të zgjoheni natën.

Higjiena juaj e gjumit ka implikime të mëdha për se sa mirë fle (dhe, nga ana tjetër, sa gjumë ju nevojitet). Nëse nuk po bëni gjëra të tilla si duke fjetur në një dhomë mjaft të freskët ose duke bllokuar mjaft dritë dhe tingull, ju mund të përballeni me ndërprerje të vazhdueshme të gjumit, të cilat mund t’ju bëjnë të ndiheni sikur keni nevojë për më shumë orë gjumë.

Shpërndaj
Shëndeti - Probleme.me

Probleme.me fokusohet në shëndetin dhe mirëqenien personale tuajën. Artikuj të shumtë për shtatzëninë, fëmijët, gratë e meshkujt. Nëse keni ndonjë koment, sygjerim apo edhe informacion për ta ndarë me ne na kontaktoni shendeti@rilinde21.sg-host.com