Lart

Përdorimi i kanabisit mund të përkeqësojë kujtesën, përqendrimin dhe vendimmarrjen

Përdorimi i kanabisit mund të përkeqësojë kujtesën, përqendrimin dhe vendimmarrjen, sipas studiuesve.

Ekspertët kanadezë shqyrtuan provat shkencore që rrethonin ilaçin.

Ata paralajmëruan se efektet e kanabisit mund të vazhdojnë edhe përtej periudhës së ‘dehjes’.

Shkencëtarët e Universitetit të Montrealit pohuan se fëmijët që pinë duhan mund të kenë performancë më të keqe në shkollë për shkak të efekteve të saj.

Dhe të rriturit që përdorin drogën mund të vuajnë gjithashtu në punë ose të dëmtojnë aftësinë e tyre për të vozitur.

Rishikimi, i botuar në revistën Addiction, arriti në përfundimin se dëmtimet ‘mund të jenë më të këqija te përdoruesit e rregullt dhe të rëndë’.

Nevojiten më shumë masa parandaluese në shkolla për të parandaluar përdorimin kronik të drogës nga adoleshentët, thanë studiuesit.

Akademikët e Montrealit analizuan studimet ekzistuese të kanabisit që përfshinin më shumë se 43 mijë njerëz.

Të gjitha punimet e studimit shikuan se si droga ndikonte në kujtesën, të mësuarit, vëmendjen, shpejtësinë e përpunimit, gjuhën dhe funksionin motorik.

Studiuesit shikuan masën në të cilën kanabisi ndikon në performancën njohëse menjëherë pas marrjes së tij dhe në një afat më të gjatë.

Studimet e analizuara varionin nga eksperimentet që përfshinin deri në 65 vullnetarë, në ato që përfshinin mijëra.

Dhe ata përfshinin një sërë zakonesh të pirjes së duhanit – nga përdorimi i përditshëm deri te abstinenca.

Përdorimi i rëndë dhe i shpeshtë u zbulua se pengonte vendimmarrjen, të menduarit fleksibël dhe vetëkontrollin.

Studime të tjera sugjeruan se përdorimi i rregullt i kanabisit pengonte aftësinë e njerëzve për të kontrolluar sjelljen e tyre dhe i la ata më pak të aftë për të marrë ‘vendime të duhura’.

Hulumtimet treguan gjithashtu se të rriturve që u është dhënë THC – substanca psikoaktive – performuan më keq në testet e kujtesës.

Studimet e mëparshme kanë treguar se ilaçi me kanabis – i cili përdoret në mjekësi në mbarë botën – mund të lehtësojë depresionin, ankthin dhe stresin.

Por përdorimi i përditshëm mund të përkeqësojë depresionin në një afat të gjatë duke reduktuar aftësinë e trurit për të hequr qafe kujtimet e këqija.

Shpërndaj
Lajme - Probleme.me