Lart

Fëmijët që Rriten me Kafshë Shtëpiake Kanë më Shumë Përfitime Shëndetësore

Shumë prej njerëzve kujtojnë se kafshët mund të shkaktojnë lloje të ndryshme të sëmundjeve, por disa studime në SHBA i kanë hedhur poshtë këto aludime.

Studimi i parë tregon që foshnjat e lindura në një shtëpi me një qen gjatë shtatzënisë morën mbrojtje nga ekzema.

Përfitimet Kafshëve Shtëpiake

Një studim tjetër tregon se qentë mund të japin një efekt mbrojtës kundër astmës, madje edhe tek fëmijët alergjikë ndaj qenve. Studimi vëzhgoi nënat dhe fëmijët në Detroit të ekspozuar ndaj qenve brenda shtëpisë për të paktën 1 orë në ditë gjatë shtatzënisë.

Ata zbuluan se ekspozimi i nënës ndaj qenve para lindjes së një fëmije zvogëlon ndjeshëm rrezikun e ekzemës kur fëmija ishte 2-vjeç dhe efekti mbrojtës ishte mbi 10 vjet. Në një studim tjetër, studiuesit ekzaminuan efektet e dy llojeve të ndryshme të ekspozimit të qenve në 180 fëmijë me astmë në Baltimore.

Lloji i parë ishte një proteinë ose alergjen që prek fëmijët alergjikë ndaj qenve. Lloji tjetër ishin elementë të tjerë, siç janë bakteret, që mund të mbanin qentë.

Studiuesit kanë zbuluar se në mesin e fëmijëve urbanë me astmë, të cilët janë alergjikë ndaj qenve, ekspozimi ndaj këtyre elementeve të bartur nga qentë mund të ketë një efekt mbrojtës kundër simptomave të astmës.

Sidoqoftë, ekspozimi ndaj vetë alergjenëve mund të shkaktojë që fëmija të ketë më shumë simptoma të astmës. Duke reaguar ndaj gjetjeve në studim, mjekia Erika Kennington, shefe e Kërkimit për Astmën në Britaninë e Madhe, thekson interesin e studimit me kufizimin që kampioni është relativisht i vogël, 180 fëmijë.

Më shumë kërkime janë të nevojshme për lidhjen midis kafshëve shtëpiake dhe astmës, në mënyrë që njerëzit me astmë, përfshirë fëmijët të mund të marrin ndihmën e nevojshme.

Kafshët mund të shkaktojnë alergji që e sulmojnë astmën.

Ekziston një mendim se macet dhe qentë kanë më pak mundësi të shkaktojnë këto alergji, por nuk ka prova të mjaftueshme për ta dëshmuar.

Një tjetër ekspert i alergjisë në Britani të Madhe, Holly Shaw thekson se ky studim nënvizon lidhjen mes ekspozimit të hershëm ndaj kafshëve shtëpiake dhe efektit pozitiv mbrojtës që zvogëlon numrin e fëmijëve me gjendje alergjike.

Socializimi me kafshët shtëpiake në moshë të re mund të kontribuojë në rritjen e larmisë mikrobike që është e rëndësishme për nxitjen e sistemit imunitar. Kjo është veçanërisht e rëndësishme pasi stilet e jetesës moderne, të cilat  çojnë në zvogëlimin e aftësisë për të zgjeruar shumëllojshmërinë mikrobike tek fëmijët.

Është e rëndësishme të theksohet se te të rriturit dhe fëmijët me kushte alergjike para-ekzistuese, kafshët shtëpiake, veçanërisht ato që ndodhen zakonisht në shtëpi, mace dhe qen mund të jenë shkaktari i astmës, ekzemës dhe rinitit alergjik, të cilat përkeqësojnë simptomat.

Personat me alergji për qen duhet të ndjekin udhëzimet e mëposhtme:

  • Mbajeni qenin tuaj jashtë dhomës së gjumit dhe kufizoni qëndrimin e tij në vetëm disa dhoma në shtëpi.
  • Lani duart pasi të luani me qenin tuaj.
  • Pastroni rregullisht dhomën dhe pajisjet tuaja.
  • Fshini rregullisht qenin tuaj dhe lani putrat dhe surratin pasi të ketë dalë jashtë shtëpisë.
  • Të gjithë kanë menduar se si  të përmirësojnë nivelin e inteligjencës së fëmijës tuaj.
  • Mbajtja e një qeni u lejon atyre të praktikojnë këto aftësi dhe përmirësojnë inteligjencën e tyre emocionale me kalimin e kohës.
  • Kujdesi për një jetë tjetër do të kërkojë që fëmija juaj të bëhet një individ më i dhembshur.

Një mësues që mori pjesë në një studim në lidhje me kafshët shtëpiake në klasë tha: “Të kesh kafshë shtëpiake është një ndihmë e pavolitshme për t’i ndihmuar fëmijët të fitojnë krenari, përkujdesje dhe ndjeshmëri për nevojat e vetes dhe të të tjerëve”.

Përveç kësaj, kujdesi për një kafshë shtëpiake ndërton vetëvlerësimin e një fëmije.

Arritja e detyrave të vogla, siç është mbushja e enës së tyre me ujë do t’i ndihmojë ata të ndihen sikur janë kompetent dhe gjithashtu do t’u japin atyre një kuptim të arritjes.

Qendra për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve zbuloi se fëmijët me qen në shtëpi kishin ulur nivelet e ankthit dhe zvogëluar sasinë e stresit.

Ata besojnë se fëmijët që bashkëveprojnë me qentë kanë rritur nivelin e oksitocinës të lëshuar në trurin e tyre.

Me pak fjalë, Qentë= Lumturi.

A e dini se 1 në 45 fëmijë në Shtetet e Bashkuara janë diagnostikuar me çrregullim të spektrit autik?

Kjo është gati 2% e gjithë popullsisë së fëmijëve të moshave 2-17 vjeç.

Qentë me terapi kanë një ndikim të mahnitshëm në cilësinë e jetës dhe zhvillimin e fëmijëve me autizëm.

Disa nga përfitimet e shumta përfshijnë:

Qeni siguron ndjenjën e sigurisë, ul ankthin dhe aktet e agresionit, vullnet i shtuar për të provuar gjëra të reja, aftësi e shtuar për t’u përballur me situata të frikshme, rrit ndërveprimin shoqëror për shkak të qenit si shkelës i akullit dhe duke marrë fokusin nga paaftësia e fëmijës, inkurajon komunikimin verbal, fjalorin e rritur.

Pas këtij shkrimi shumë familje do të duan të marrin një qen, i cili do të ndikojë në shëndetit mendor dhe fizik të fëmijës.

E huazuar.

Ju rekomandojmë këta artikuj:

Foto të Rralla me Ngjyra: Si Jetonin Shqiptarët pas Rënies së Perandorisë Osmane?

Hani Ushqime të Konservuara? Kujdes! Ja Ndikimet në Shëndet

Shpërndaj
Shëndeti - Probleme.me

Probleme.me fokusohet në shëndetin dhe mirëqenien personale tuajën. Artikuj të shumtë për shtatzëninë, fëmijët, gratë e meshkujt. Nëse keni ndonjë koment, sygjerim apo edhe informacion për ta ndarë me ne na kontaktoni shendeti@rilinde21.sg-host.com