Lart

Përparim në Kuptimin e Baktereve të Barkut

Vibrio Parahaemolyticus është një bakter detar që mund të shkaktojë gastroenterit tek njerëzit kur hahet në butakë të papërpunuar ose të papjekur siç janë midhjet.

Disa prej këtyre baktereve janë në gjendje të kthehen në gjumë në kushte të dobëta të rritjes siç janë temperaturat e ftohta – dhe mund të qëndrojnë në atë gjendje të letargjisë për periudha të gjata para se të ringjallen.

Shkencëtarët e Universitetit të Exeter kanë identifikuar një popullatë të këtyre qelizave të fjetura që janë më të mira në zgjim dhe kanë zbuluar një enzimë të përfshirë në atë proces zgjimi.

“Shumica e këtyre baktereve vdesin kur hasin në kushte të këqija të rritjes, por ne identifikuam nën-popullata të baktereve që janë në gjendje të qëndrojnë në gjumë për periudha të gjata kohore,” tha autori kryesor Dr Sariqa Wagley, i Universitetit të Exeter.

“Ne zbuluam se kjo popullatë ka një aftësi më të mirë për të ringjallur kur kushtet përmirësohen.

“Testet tona tregojnë se kur këto baktere të fjetura ringjallen, ato janë po aq virulente dhe të afta të shkaktojnë sëmundje.”

Gjetjet mund të kenë implikime për sigurinë e produkteve të detit, pasi qelizat e fjetura nuk janë të zbulueshme duke përdorur teste rutinore të shqyrtimit mikrobiologjik dhe ngarkesa e vërtetë bakteriale (sasia e baktereve) mund të nënvlerësohet.

“Kur kalojnë në gjumë, këto baktere ndryshojnë formën, zvogëlojnë aktivitetet e frymëmarrjes dhe ato nuk rriten si baktere të shëndetshme në pllaka agari të përdorura në provat standarde laboratorike, kështu që janë shumë më të vështirë për t’u zbuluar”, shpjegoi Dr Wagley.

“Duke përdorur një sërë mjetesh, ne ishim në gjendje të gjenim bakteret e fjetura në mostrat e prodhimeve të detit dhe kulturat laboratorike dhe të shikonim përmbajtjen e tyre gjenetike për të kërkuar të dhëna se si ato mund të mbijetojnë për periudha të gjata.

“Eshtë e rëndësishme të theksohet se gatimi i plotë vret bakteret në prodhimet e detit.

“Rezultatet tona mund të na ndihmojnë gjithashtu të parashikojmë kushtet për të cilat bakteret e fjetura kanë nevojë për t’u ringjallur.”

Duke punuar me industrinë e prodhimeve të detit, ekipi i Exeter identifikoi një enzimë laktat dehidrogjenazë që zbërthen acidin laktik në piruvat, një përbërës kryesor i disa rrugëve metabolike (reagimet kimike në një qelizë).

Përfundimet sugjerojnë se laktat dehidrogjenaza është thelbësore si për ruajtjen e qetësisë bakteriale dhe ringjalljen përsëri në një formë aktive.

Vibrio parahaemolyticus zakonisht rritet në mjedise detare të ngrohta dhe tropikale, megjithëse Dr Wagley tha se për shkak të rritjes së temperaturave të detit në vitet e fundit tani është e përhapur në ujërat e MB gjatë muajve të verës.

Gjatë dimrit, nuk zbulohet në mjedisin detar përreth MB dhe mendohet se vdes për shkak të temperaturave të ftohta të dimrit.

Ky studim mund të shpjegojë se si Vibrio parahaemolyticus është në gjendje të rilidhet në mjedis gjatë verës.

 

Shpërndaj
Storie - Probleme.me