Lart

Përparim shkencor në shmangien e kancerit të ezofagut

Inteligjenca artificiale mund të përmirësojë në mënyrë dramatike shanset për kapjen e shenjave paralajmëruese të hershme të kancerit të ezofagut, ka treguar një program pionier i NHS.

Teknologjia kompjuterike funksionon duke analizuar fotografitë e marra gjatë një procedure të njohur si endoskopi, kur një kamerë e vogël në fundin e një tubi fleksibël vendoset në fyt – duke vepruar si ‘një palë sy shtesë’ për të ndihmuar mjekët të identifikojnë sëmundjen parakanceroze. qelizat në grykë.

Aktualisht, një në pesë raste mungojnë nga mjekët gjatë një endoskopie të rregullt – me pasoja ndonjëherë të rënda. Por rezultatet e provave të reja të softuerit të inteligjencës artificiale tregojnë se ai mund të dallojë me saktësi shenjat e parakancerit gjatë endoskopive në 92 për qind të pacientëve, raporton dailymail.

Profesor Rehan Haidry, një endoskopist konsulent në Universitetin e Kolegjit London Hospitals NHS Trust, i cili ofron procedurën, tha: “Nëse e kapim kancerin e ezofagut herët, ne mund ta trajtojmë atë me kirurgji minimale invazive dhe pacientët nuk kanë nevojë për kirurgji ose raunde kimioterapie. dhe radioterapi.’

Rreth 9,000 britanikë diagnostikohen me kancer të ezofagut çdo vit. Pacientët me llojin më të zakonshëm – adenokarcinoma – jetojnë mesatarisht vetëm një vit pas diagnozës, duke e bërë atë një nga format më vdekjeprurëse të sëmundjes.

Shpërndaj
Lajme - Probleme.me