Lart

Pijet me sheqer rrisin rrezikun e kancerit të zorrës së trashë

Të rriturit që pinë pije me sheqer mund të jenë në një rrezik në rritje të zhvillimit të kancerit të zorrës së trashë, pretendojnë studiuesit.

Studimi, i cili përfshiu 116,500 infermiere nga viti 1991 në 2015, zbuloi se krahasuar me gratë që pinin më pak se një kanaçe në javë me pije të ëmbëlsuara me sheqer, ato që pinin dy ose më shumë në ditë kishin mbi dyfish rrezikun e zhvillimit kanceri kolorektal i shfaqjes së hershme.

Shoqata Amerikane e Kancerit ka identifikuar disa faktorë të stilit të jetës të konsideruar si faktorë rreziku për kancerin kolorektal, duke përfshirë përdorimin e alkoolit, mbipesha, të mos qenit aktiv, pirja e duhanit dhe madje edhe lloje të caktuara të dietave, duke përfshirë ato me shumë mish të kuq dhe mish të përpunuar.

Sidoqoftë, ka disa faktorë të tjerë që nuk mund të kontrollohen siç janë plakja, historia personale e polipeve kolorektale ose kanceri kolorektal, historia personale e sëmundjes inflamatore të zorrëve, disa sindroma të trashëguara dhe historia familjare.

Diabeti tip 2 është shoqëruar gjithashtu me një rrezik në rritje të kancerit kolorektal.

Në studimin e ri, ekipi hulumtues, nga Shkolla e Mjekësisë e Universitetit të Washington, në moshat 13 deri 18 vjeç, thuhet se secili shërbim ishte i lidhur me një rrezik 32% të rritur të zhvillimit përfundimisht të kancerit kolorektal para moshës 50 vjeç.

Ekipi publikoi gjetjet e tyre më 6 maj në revistën Gut dhe tha se duhet të ketë më shumë mbështetje për përpjekjet e shëndetit publik që inkurajojnë njerëzit të ulin marrjen e sheqerit.

“Kanceri i zorrës së trashë në të rriturit mbetet relativisht i rrallë, por fakti që normat janë rritur gjatë tre dekadave të fundit dhe ne nuk e kuptojmë pse është një shqetësim i madh për shëndetin publik dhe një përparësi në parandalimin e kancerit”, Yin Cao, ScD, një profesor i asociuar i kirurgjisë dhe autor i studimit të lartë, tha se: Për shkak të rritjes së kancerit kolorektal në moshat më të reja, mosha mesatare e diagnozës së kancerit kolorektal është ulur nga 72 në 66 vjeç. Këto kancere janë më të avancuar në diagnozë dhe kanë karakteristika të ndryshme krahasuar me kanceret nga popullatat e moshuara”.

Në total, studiuesit gjetën 109 diagnoza të kancerit kolorektal të fillimit të hershëm midis gati 116,500 pjesëmarrësve. Cao tha se pavarësisht nga numri i vogël i rasteve ekziston “ende një sinjal i fortë” për të sugjeruar që marrja e sheqerit, veçanërisht më herët në jetë, po luan një rol në rritjen e normave të kancerit.

Shpërndaj
Lajme - Probleme.me