Lart

Pilulat kontraceptive për meshkujt janë 99% efektive në parandalimin e shtatzënisë

Pas testeve të suksesshme në minj, studiuesit shpresojnë të fillojnë provat te njerëzit në gjysmën e dytë të vitit. Mjekimi mund të sjellë ekuilibër në barrën kontraceptive, me më pak opsione të disponueshme për burrat, shkruan SkyNews.

Duke paraqitur gjetjet e tyre në takimin pranveror të Shoqatës Amerikane të Kimisë të mërkurën, shkencëtarët do të njoftojnë krijimin e një pilule të re kontraceptive mashkullore jo-hormonale që parandalon në mënyrë efektive shtatzëninë tek minjtë pa efekte anësore të dukshme.

Ndërsa gratë mund të marrin disa pilula ose të përdorin barna ose pajisje intrauterine, burrat kanë akses vetëm në prezervativë me përdorim të vetëm, të cilët janë të prirur ndaj dështimit dhe vazektomi kryesisht të pakthyeshme.

Vazektomitë janë procedura kirurgjikale të cilat potencialisht mund të kthehen, por përgjithësisht konsiderohen një formë e përhershme e sterilizimit mashkullor.

Kirurgjia e kthimit është “e shtrenjtë dhe jo gjithmonë e suksesshme”, thanë studiuesit, duke treguar nevojën për “një kontraceptiv efektiv, afatgjatë, por të kthyeshëm, të ngjashëm me pilulën e kontrollit të lindjes për gratë”.

“Shkencëtarët janë përpjekur për dekada të tëra për të zhvilluar një kontraceptiv oral efektiv mashkullor, por ende nuk ka pilula të miratuara në treg,” tha Dr Abdullah Al Noman, i cili po prezanton punën në takim.

Ka disa përbërës që i nënshtrohen provave klinike, por ato synojnë testosteronin e hormonit seksual mashkullor, i cili mund të shkaktojë shtim në peshë, depresion dhe efekte të tjera anësore.

“Ne donim të krijonim një kontraceptiv mashkullor jo-hormonal për të shmangur këto efekte anësore,” tha Dr Noman, një student i diplomuar në laboratorin Gunda Georg në Universitetin e Minesotës.

Ekipi shpreson të fillojë provat klinike njerëzore në gjysmën e dytë të këtij viti.

Dr Georg, kreu i departamentit të kimisë mjekësore në universitet, tha: “Për shkak se mund të jetë e vështirë të parashikohet nëse një përbërës që duket i mirë në studimet e kafshëve do të dalë edhe në provat njerëzore, ne aktualisht po eksplorojmë edhe përbërës të tjerë. “

Shpërndaj
Lajme - Probleme.me