Lart

Pothuajse një e treta e pacientëve me COVID-19 vuajnë nga neuropatia

Gati një e treta e njerëzve që rezultuan pozitivë për COVID-19 në vitin e parë të pandemisë vuanin nga neuropatia periferike si rezultat, sipas një studimi të kryer në Universitetin e Uashingtonit.

Hulumtimi, i cili u botua në PAIN të rishikuar nga kolegët. Neuropatia periferike është një gjendje në të cilën dëmtimi i nervave shkakton mpirje, dobësi dhe dhimbje. Mund të jetë ose një gjendje afatshkurtër ose afatgjatë.

Studimi përbëhej nga persona që rezultuan pozitivë dhe u vendosën në grupin e studimit dhe njerëz që rezultuan negativë të cilët u vendosën në grupin e kontrollit me një raport 1:2 në total, studimi përbëhej nga 1556 persona.

Mes atyre që rezultuan pozitivë dhe u diagnostikuan me neuropati, një në 16 raportoi simptoma të vazhdueshme dy javë pas infektimit dhe që zgjatën deri në 90 ditë pas testimit pozitiv.

“Disa infeksione virale – të tilla si HIV dhe herpes – janë të lidhura me neuropatinë periferike sepse viruset mund të dëmtojnë nervat,” tha hetuesi i lartë dhe shefi i kërkimit klinik pranë Qendrës së Dhimbjeve të Universitetit të Uashingtonit Simon Haroutounian.

“Ne zbuluam se gati 30% e pacientëve që rezultuan pozitivë për COVID-19 raportuan gjithashtu probleme me neuropatinë në kohën e diagnozës së tyre dhe se për 6% deri në 7% të tyre, simptomat vazhduan për të paktën dy javë dhe deri në tre muaj, duke sugjeruar se ky virus mund të ketë efekte të vazhdueshme në nervat periferikë.

“Është e rëndësishme të kuptohet nëse një infeksion viral është i lidhur me një rrezik në rritje të neuropatisë. Në rastin e HIV-it, ne nuk e kuptuam se po shkaktonte neuropati për disa vite pasi filloi epidemia e SIDA-s. Rrjedhimisht, shumë njerëz mbetën të pa diagnostikuar me neuropati dhe të pa trajtuar për dhimbjen që lidhet me problemin,” tha ai.

Meqenëse studimi u krye në një vend të vetëm, do të kërkohet studim i mëtejshëm për të parë nëse gjetjet përsëriten.

Shpërndaj
Lajme - Probleme.me