Lart

Pse Ec në Gjumë Fëmija Im?

Ecja në gjumë (somnambulizmi) ndodh kur një fëmijë zgjohet pjesërisht nga gjumi i tij dhe ecën përreth, megjithatë ata janë akoma në gjumë. Pothuajse një e treta e fëmijëve do të ecin në gjumë në ndonjë fazë. Ecja në gjumë zakonisht ndodh midis moshës katër dhe tetë vjeç, dhe fëmijët zakonisht e tejkalojnë atë.

Ecja në gjumë ndodh tek fëmijët e shëndetshëm dhe zakonisht nuk lidhet me probleme të rëndësishme emocionale ose psikologjike. Më së shpeshti shfaqet në mbrëmjen e vonë (fazat e para të gjumit).

Nëse fëmija juaj ec në gjumë, sigurohuni që shtëpia juaj të jetë e sigurt dhe që fëmija juaj të ketë një rutinë të rregullt të gjumit.

Shenjat dhe simptomat e ecjes në gjumë

Nëse fëmija juaj ec në gjumë, ata ngrihen nga shtrati dhe ecin nëpër dhomën e tyre ose në shtëpi. Fëmijët e vegjël kanë tendencë të ecin drejt një prindi ose burimi të dritës. Një fëmijë shumë i ri mund të endet nëpër shtratin e tyre. Herë pas here, fëmijët mund të dalin nga shtëpia dhe mund të enden jashtë.

Edhe pse fëmija juaj është me të vërtetë në gjumë, ata mund të kryejnë detyra të thjeshta siç janë ndryshimi i rrobave ose lëvizja e mobiljeve. Disa fëmijë mund të urinojnë në vende të çuditshme, të tilla si dollapët ose në dysheme.

Sytë e fëmijës tuaj do të jenë të hapur, por ato zakonisht do të kenë një pamje xhami. Kur fëmija juaj po fle në gjumë, ata nuk do t’ju njohin. Ata mund të kenë një bisedë, megjithëse zakonisht nuk ka shumë kuptim.

Ndonjëherë, fëmijët mund të bëhen mjaft të shqetësuar dhe të mërzitur gjatë një episodi të ecjes në gjumë. Fëmija juaj nuk do të ketë kujtesë për episodin e ecjes në gjumë në mëngjes.

Cfarë e shkakton ecjen në gjumë?

Nëse fëmija juaj ec në gjumë, ata në thelb kanë ngecur në mes të të qenit në gjumë dhe zgjim. Disa orë pasi bien në gjumë, fëmijët kalojnë nga një gjumë i thellë në gjumë të lehtë. Në këtë fazë fëmija juaj mund të mbetet i mbërthyer. Ata zgjohen sa duhet për të dalë nga shtrati, për të folur dhe sytë për të hapur sytë, por ata janë në gjumë pasi nuk ju përgjigjen juve kur përpiqeni të bashkëveproni me ta.

Episodet e ecjes në gjumë mund të përkeqësohen me sëmundje dhe ethe, ose nëse fëmija juaj shqetësohet shumë për diçka. Nëse fëmija juaj është shumë i lodhur, ata mund të kenë më shumë të ngjarë të ecin në gjumë. Shpesh ka një histori familjare për tmerret e natës ose ecjet në gjumë. Problemet e mëdha emocionale ose psikologjike zakonisht nuk shkaktojnë ecjen në gjumë.

Kujdesi në shtëpi

Ecja në gjumë nuk ka efekte afatgjata. Shumica e fëmijëve rriten prej saj ndërsa piqen modelet e tyre të gjumit. Për të menaxhuar në mënyrë të sigurtë gjumin e fëmijës suaj:

Mos i mbani ata ose mos provoni t’i zgjoni. Qëndroni të qetë dhe drejtojini butësisht fëmijën tuaj përsëri në shtrat, kur të kenë mbaruar atë që po bëjnë.

Mbani një orar të rregullt të gjumit me një rutinë të mirë të gjumit për të evituar lodhjen e madhe të fëmijës tuaj.

Mbajeni shtëpinë të sigurt – mbyllni dritaret dhe dyert, dhe pastroni dhomën e gjumit nga objektet që fëmija juaj mund të shkelë ose rrëzohet.

Mos lejoni që fëmija juaj të flejë në pjesën e sipërme të një shtrati marinari.

Mos bëj një bujë të madhe në lidhje me ecjen në gjumë ditën tjetër. Fëmija juaj mund të jetë i mërzitur nga reagimi juaj dhe mund të shqetësohet për të shkuar në shtrat.

Nëse fëmija juaj shkon gjatë natës në kamp ose në një vend të një miku, tregoni kujdestarëve që fëmija juaj mund të ecë në gjumë në mënyrë që ata të përgatiten. Jepuni atyre një kopje të këtij informacioni. Mundohuni të siguroheni që fëmija juaj të ketë fjetur shumë para se të shkojë, për të zvogëluar mundësinë që ata të ecin në gjumë për shkak të lodhjes.

Kur duhet të vizitoni një mjek

Ju mund të keni nevojë për të parë mjekun tuaj për këshilla ose trajtim nëse:

  •       Ecja në gjumë po shqetëson gjumin e anëtarëve të tjerë të familjes
  •       Fëmija juaj është shumë i përgjumur gjatë ditës
  •       Ka tipare të gjumit të fëmijës që duken shumë të pazakonta për ju
  •       Fëmija juaj ec në gjumë më shumë se dy herë çdo natë
  •       Ecja në gjumë shoqërohet me gërhitje me zë të lartë ose vështirësi në frymëmarrje
  •       Fëmija juaj lag shtratin ose pizhamet e tyre gjatë një episodi.

 

Shpërndaj
Shëndeti - Probleme.me

Probleme.me fokusohet në shëndetin dhe mirëqenien personale tuajën. Artikuj të shumtë për shtatzëninë, fëmijët, gratë e meshkujt. Nëse keni ndonjë koment, sygjerim apo edhe informacion për ta ndarë me ne na kontaktoni shendeti@rilinde21.sg-host.com