Lart

Pse festohen Krishtlindjet më 25 Dhjetor?

Krishtlindja festohet për të kujtuar lindjen e Jezu Krishtit, i cili të krishterët besojnë se është Biri i Zotit.

Emri ‘Krishtlindje’ vjen nga Mesha e Krishtit (ose Jezusit). Një shërbim masiv (i cili nganjëherë quhet kungim ose eukaristi) është vendi ku krishterët kujtojnë se Jezusi vdiq dhe më pas u kthye në jetë. Shërbimi ‘Mesha e Krishtit’ ishte i vetmi që u lejua të bëhej pas perëndimit të diellit (dhe para lindjes së diellit të nesërmen), kështu që njerëzit e kishin atë në mesnatë!

Krishtlindja tani festohet nga njerëzit në të gjithë botën, pavarësisht nëse janë të krishterë apo jo. Eshtë një kohë kur familja dhe miqtë bashkohen dhe kujtojnë gjërat e mira që kanë. Njerëzit, dhe veçanërisht fëmijët, gjithashtu i pëlqejnë Krishtlindjet pasi është koha kur ju jepni dhe merrni dhurata!

Një traditë shumë e hershme e krishterë tha që; dita kur Maria u tha që ajo do të kishte një fëmijë shumë të veçantë, Jezusin, ishte në 25 Mars dhe festohet akoma sot në 25 Mars. Nëntë muaj pas 25 Marsit është 25 Dhjetori! Data e 25 Marsit gjithashtu u zgjodh sepse njerëzit kishin llogaritur se ishte dita në të cilën Jezusi vdiq si i rritur (14 nisan në kalendarin hebre) dhe ata menduan se Jezusi ishte ngjizur dhe kishte vdekur në të njëjtën ditë të vitit.

Jezusi ishte një hebre, kështu që kjo mund të jetë një arsye tjetër që ndihmoi Kishën e hershme të zgjidhte 25 Dhjetorin për datën e Krishtlindjes!

Të krishterët besojnë se Jezusi është drita e botës, kështu që të krishterët e hershëm menduan se ishte koha e duhur për të festuar lindjen e Jezusit. Ata gjithashtu morën disa nga zakonet nga Solstici i Dimrit dhe u dhanë atyre kuptime të krishtera.

Viti që lindi Jezusi nuk dihet. Sistemi i kalendarit që kemi tani u krijua në Shekullin e 6-të nga një murg i quajtur Dionysius Exiguus. Ai në të vërtetë po përpiqej të krijonte një sistem më të mirë për të mësuar kur duhej festuar Pashkët, bazuar në një kalendar të ri me lindjen e Jezusit në vitin 1. Megjithatë, ai bëri një gabim në matematikën e tij dhe kështu llogariti vitin e lindjes së Jezusit gabim!

Shpërndaj
Storie - Probleme.me