Lart

Psikologët zbulojnë: Çfarë i duhet vërtet një fëmije për të qenë i lumtur?

Fëmijëria. Periudha më e ëmbël, më e shkujdesur dhe më e “ajrosur” për një person teksa rritet, ato kujtime, muzika dhe parfumet që, sipas psikologëve, mund të kenë një efekt shumë shërues në shpirtin tuaj të rritur.

Por nëse fëmijëria nuk është “shënjuar” nga momente të tilla, të gjitha kujtimet që keni fituar do të ndikojnë sërish në shpirtin tuaj të rritur, por në një mënyrë krejt tjetër.

Sigurisht që jeta ndodh dhe prek si fëmijën ashtu edhe prindërit, ndaj do të shqyrtojmë katër këshilla bazë nga psikologët dhe terapistët e fëmijëve për të siguruar një fëmijëri të lumtur dhe “të shëndetshme”.

Fëmija duhet të luajë

Jepini fëmijës shumë orë për të luajtur. Në këtë mënyrë ai do të ndërtojë kujtimet më të mira edhe nëse leximi bën në të njëjtën kohë. Fëmijëve gjithashtu duhet t’u jepet liria për t’u argëtuar.

Peter Grey, një psikolog fëmijësh dhe profesor në Kolegjin e Bostonit, ka deklaruar në leksionet e tij se ” fëmijët mësojnë mësimet më të rëndësishme në jetë nga fëmijët e tjerë, jo nga të rriturit “.

Emocionet negative llogariten po aq sa ato pozitive

Pothuajse çdo fëmijë gjatë jetës së tij do të ketë shpërthime spontane zemërimi, xhelozie dhe trishtimi. Të parakalosh dhe të thuash “ Hajde, nuk ka rëndësi ” ose “ Do të të ndëshkoj ” nuk është zgjidhje, pasi kjo sjellje është një mundësi e mirë mësimi për të rriturin.

Dr. John Gottman në Universitetin e Uashingtonit përmend tendencën e të rriturve për t’u marrë me teorikisht “sjelljet e këqija” të fëmijëve të tyre, me zgjidhjen e ndëshkimit apo indiferencës, ndërsa mënyra e duhur është të pranosh dhe mësosh fëmijën që të gjithë përjetojnë emocione negative dhe ata duhet të mësojnë t’i menaxhojnë ato.

Krijoni kujtime të lumtura

Në një studim të eksperimenteve të shumta të kryera nga dy mësues të Harvardit, të rriturit me kujtime të mira të fëmijërisë treguan se mund të menaxhonin më mirë çdo problem që mund të kishin.

Kështu, duke krijuar kujtime të këndshme tek fëmijët tuaj, ju automatikisht i përgatitni ata të bëhen të rritur siç duhet dhe emocionalisht të shëndetshëm.

Bëhu i lumtur

Fëmijët mësojnë nga ajo që shohin dhe dëgjojnë, pavarësisht nëse flasim për të mirën apo për të keqen. Nëse një i rritur shfaq sjellje pozitive, fëmija ka më shumë gjasa të përgjigjet. Sipas Carolyn Cowan, një psikologe në Universitetin e Kalifornisë:

” Fëmijët nuk mund të funksionojnë siç duhet dhe pa probleme nëse prindërit e tyre nuk kujdesen për veten dhe marrëdhëniet e tyre.”

Shpërndaj
Lajme - Probleme.me