Lart

A Rigjenerohen Qelizat e Trurit? Cilat Zakone e Dëmtojnë atë

Shëndeti i trurit është thelbësor për kujtesën, mësimin, energjinë mendore dhe gjendjen shpirtërore apo parandalimin e çështjeve të shëndetit mendor dhe çrregullimeve.

Rigjenerimi i trurit është një koncept i rëndësishëm dhe kritik në mjedisin e sotëm. Truri juaj është qendra e komandës së sistemit nervor dhe qendra e të gjitha funksioneve dhe sistemeve të trupit tuaj.

Shëndeti i trurit është thelbësor për kujtesën, mësimin, energjinë mendore dhe gjendjen shpirtërore apo parandalimin e çështjeve të shëndetit mendor dhe çrregullimeve.

Edhe pse shumica e qelizave tuaja të trurit janë formuar në mitër dhe gjatë foshnjërisë, hulumtimet e reja sugjerojnë që truri juaj është në gjendje të rigjenerohet dhe të krijojë qeliza të reja gjatë gjithë jetës suaj. Kjo do të thotë që ju mund të mbani shëndetin e trurit tuaj, energjinë mendore dhe kujtesën edhe kur plakeni.

rigjenerimi demtimi qelizat trurit
Ç
farë është rigjenerimi i trurit?

Truri shërben si një qendër komande për sistemin tuaj nervor që percepton stimuj, aktivizon përgjigjet, merr dhe dërgon sinjale në të gjithë trupin tuaj për t’ju mbajtur të sigurt dhe të shëndetshëm. Truri juaj është gjithashtu vendi ku ruhet memoria dhe po mësohet, njohja e rritja individuale.

Ushqyerja, zakonet e jetesës dhe faktorët e tjerë ndikojnë në shëndetin tuaj të trurit. Më e rëndësishmja, dhe në kundërshtim me bindjet e vjetra, truri juaj është në gjendje të gjenerojë qeliza të reja.

Si funksionon rigjenerimi i trurit

Shumica e qelizave tuaja të trurit janë formuar ndërsa keni qenë në barkun e nënës. Qelizat e tjera nervore të trurit tuaj u zhvilluan gjatë foshnjërisë. Deri në dekadat e fundit, mjekët besonin se një nivel i caktuar i degjenerimit të trurit është i pashmangshëm sepse truri juaj kishte një aftësi të kufizuar për t’u rigjeneruar.

Hulumtimi i ri i dy dekadave të fundit sugjeron që truri juaj është në gjendje të krijojë qeliza të reja gjatë gjithë jetës tuaj dhe rigjenerimi i trurit është i mundur. Truri juaj në të vërtetë krijon rreth 700 neurone të reja në ditë në hipokampus. Kjo lejon hipokampusin të ruajë funksionin e tij qendror.

Shkenca e neurogjenezës sugjeron që ushtrimet aerobike, ushtrimet në tru, lehtësimi i stresit dhe zakonet e tjera të jetesës mund të inkurajojnë rigjenerimin e trurit, të përmirësojnë shëndetin tuaj të trurit dhe mund të ndihmojnë në parandalimin ose trajtimin e sëmundjeve degjenerative, të tilla si sëmundja e Alzheimerit dhe Parkinson, ose dëmtimi nga Lëndimi traumatik i trurit.

Proteina BDNF dhe plasticiteti sinaptik

Faktori neurotrofik që rrjedh nga truri ose BDNF është një proteinë e prodhuar brenda qelizave tuaja nervore për të ndihmuar trurin tuaj të komunikojë dhe funksionojë si duhet.

Mbron neuronet, inkurajon rritjen e tyre, përmirëson funksionet e tyre dhe i ndihmon ata të mbijetojnë duke i mbrojtur ata nga vdekja e parakohshme. Ai gjithashtu forcon sinjalin midis neuroneve duke u lidhur me receptorët në sinapset.

BDNF është thelbësore për funksionimin optimal të trurit dhe një lojtar kryesor në rigjenerimin e trurit. Ajo luan një rol të rëndësishëm në mësimin dhe kujtesën, rregullon funksione të ndryshme të trupit, përfshirë ngrënien dhe pirjen.

Rigjenerimi i trurit dhe dendësia sinaptike

Synapset lejojnë komunikimin midis neuroneve.

  • Plasticiteti sinaptik është ndryshimi që ndodh në sinapset dhe ndikon në cilësinë e komunikimit midis tyre.
  • Plasticiteti sinaptik afatshkurtër është një ndryshim i shpejtë, nën sekondë që kthehet shpejt në normalitet.
  • Plasticiteti sinaptik afatgjatë është një ndryshim më i gjatë që mund të zgjasë për minuta, orë, ditë ose vite.
  • Plasticiteti sinaptik afatgjatë është thelbësor për aftësinë e trurit tonë për të ruajtur informacione dhe për kujtesën tonë.

Hulumtimet kanë treguar që BDNF është kritike për përmirësimin afatgjatë të efikasitetit sinaptik. Përmirëson zhvillimin nervor dhe plasticitetin sinaptik, kështu që mund të ulë rrezikun e çrregullimeve neurodegjenerative dhe psikiatrike, siç janë sëmundja e Alzheimerit, sëmundja Huntington dhe depresioni.

Gjërat që dëmtojnë trurin tonë

Dieta juaj, mënyra e jetesës dhe shëndeti i përgjithshëm, pra gjithçka që lidhet me shëndetin tuaj të trurit.

Rritja e sasisë së sheqerit në gjak

Ushqimi i një diete të lartë me karbon të përpunuar dhe sheqer dhe me pak perime, yndyrna të shëndetshme dhe proteina të pastra mund të çojnë në çekuilibrime të sheqerit në gjak.

Pabarazitë e sheqerit në gjak mund të çojnë në nervozizëm, ulje e dëshirave, lodhjen, luhatje humori, ulje e çështjet e kujtesës

Toksiciteti mjedisor

Toksinat janë kudo. Ato janë në ajrin tonë të ndotur, ujin tonë të çezmës, ushqime jo-organike dhe të përpunuara, produkte plastike, hapësira të brendshme me myk dhe bukurinë konvencionale, trupin dhe produktet shtëpiake.

Fatkeqësisht, këto toksina mjedisore mund të kenë një ndikim serioz në trurin tonë dhe shëndetin e përgjithshëm.

Neurotoksinat, të tilla si etanoli në alkool, glutamati, metalet e rënda, oksidi nitrik, toksina botulinum në Botox, tetrodotoxin, dhe toksina tetanus, janë veçanërisht të dëmshme për shëndetin tuaj neurologjik.

Jeta jo aktive

Lëvizja është thelbësore për shëndetin tuaj të trurit, gjithashtu, veçanërisht për ato zona të trurit tuaj që janë të rëndësishme për formimin e kujtesës. Një mënyrë jetese e ulur shkakton shkatërrim të qelizave të trurit.

Hulumtimet kanë zbuluar se një mënyrë jetese e ulur mund të rrisë rrezikun e problemeve të kujtesës, problemeve të të mësuarit dhe uljes së njohjes.

Stresi kronik dhe gjumi i dobët

Kur jeni duke përjetuar stres, amigdala, zona në trurin tuaj që merr pjesë në përpunimin emocional, sinjalizon hipotalamusin tuaj.

Si përgjigje, hipotalamusi juaj rrit rrahjet e zemrës suaj inkurajon marrjen më të thellë të oksigjenit dhe frymëmarrjen më të rëndë, rrit shqisat tuaja, nxiton adrenalin në trupin tuaj dhe rrit nivelin e kortizolit tuaj.

Kur stresi ka mbaruar, gjithçka duhet të kthehet në normale. Sidoqoftë, kur jeni nën stres, kjo përgjigje ndaj stresit nuk ka mbaruar kurrë.

Stresi kronik çon në një ndërtim të kortizolit në trup. Ndër shumë funksione të tjera, kortizoli ndihmon hipokampusin tuaj, ku memoriet tuaja ruhen dhe përpunohen.

Kur ju jeni nën stres kronik dhe ka shumë kortizol, ajo heq trurin tuaj poshtë, prish funksionin e trurit dhe kujtesës, prish rregullimin e sinapseve dhe vret qelizat e trurit.

Stresi kronik ka një efekt seriozisht negativ në kujtesën dhe mësimin tuaj. Gjumi i paktë gjithashtu mund të ketë një ndikim serioz në shëndetin tuaj të trurit.

Mund të rritet stresi kronik, lodhja dhe inflamacioni kronik, të cilat mund të çojnë në mjegull të trurit, probleme të kujtesës, ndryshime të humorit, humor të ulët dhe vështirësi në të nxënë.

Sipas hulumtimit, privimi i gjumit madje mund të rrisë rrezikun e demencës dhe sëmundjes së Alzheimerit.

Infeksione të zorrëve

A keni përjetuar ndonjëherë probleme me stomakun përpara një ngjarje të rëndësishme, të folurit në publik, ose një datë të re?

LIdhja midis trurit dhe zorrës sonë është e qartë. Sidoqoftë, zorrët dhe truri ynë prekin njëri-tjetrin në një periudhë afatshkurtër gjatë ngjarjeve stresuese ose emocionuese.

Infeksionet e zorrëve mund të rrisin inflamacionin jo vetëm në zorrë dhe në të gjithë trupin. Inflamacioni kronik ndikon në tërë trupin tuaj, jo vetëm në trurin tuaj. Pabarazia mikrobiome e zorrëve ndaj njohjes së humorit dhe shëndetit mendor.

Problemet e tretjes, dysbioza e zorrëve dhe infeksionet e zorrëve mund të rrisin rrezikun dhe simptomat e mjegullës së trurit, problemeve të kujtesës, vështirësive në të nxënë, ankth, depresion dhe sëmundje neurodegjeneruese.

E huazuar.

Ju rekomandojmë këta artikuj:

Mbajeni Trurin Tuaj të Ri duke Dëgjuar Muzikë

Çfarë i Ndodh Trurit tuaj kur është Ftohtë, Sipas Ekspertëve

Shpërndaj
Shëndeti - Probleme.me

Probleme.me fokusohet në shëndetin dhe mirëqenien personale tuajën. Artikuj të shumtë për shtatzëninë, fëmijët, gratë e meshkujt. Nëse keni ndonjë koment, sygjerim apo edhe informacion për ta ndarë me ne na kontaktoni shendeti@rilinde21.sg-host.com