Lart

Shenjat e para të demencës shfaqen në gojë

Tharja e gojës është një nga simptomat e para të demencës.

Ekspertët pohojnë se një ndjenjë e veçantë në gojë mund të jetë një nga treguesit e parë të demencës.

“Demenca është një çrregullim që dëmton aftësinë e një individi për të kujtuar, menduar ose marrë vendime,” shpjegon Jim Dunn, këshilltar klinike geriatrike dhe anëtar i bordit të Senior Helpers.

“Demenca nuk është një sëmundje specifike, por një term i përgjithshëm që përdoret për të përshkruar një grup simptomash specifike për humbjen e kujtesës dhe dëmtime të tjera njohëse që janë mjaft të rënda për të ndërhyrë në aftësinë e një individi për të kryer aktivitetet e përditshme,” tha ai.

Megjithëse nuk ka kurë për demencën, zbulimi i hershëm është ende i rëndësishëm. “Me trajtim dhe diagnozë të hershme, ju mund të jeni në gjendje të ngadalësoni përparimin e demencës dhe të ruani funksionin mendor për një periudhë më të gjatë kohore,”.

“Trajtimet mund të përfshijnë mjekim, trajnim kognitiv dhe terapi.” Disa simptoma të hershme të demencës mund të shfaqen vite përpara se një person të diagnostikohet me sëmundjen. Dhe ndryshe nga humbja e kujtesës dhe konfuzioni, goja e thatë është një tregues i mundshëm që nuk është një simptomë e zakonshme e rënies njohëse.

Shpërndaj
Lajme - Probleme.me