Lart

Shenjat e sulmit në zemër dhe jo diçka tjetër, tregojnë mjekët

Frika juaj më e keqe është realizuar: një dhimbje në gjoks. “Ky është i madhi”, mendoni ju, “një sulm në zemër, fundi im”. Ju shtrëngoni gjoksin tuaj të majtë dhe prisni që ajo të kalojë.

Por cila ishte ajo ndjenjë e çuditshme? Dhe si mund ta dalloni nëse mund të jetë një sulm në zemër, kështu që jeni më të përgatitur herën tjetër.

Shenjat se mund të keni një sulm në zemër

Jo të gjitha sulmet në zemër shfaqen me dhimbje gjoksi. Anasjelltas, jo të gjitha dhimbjet e gjoksit janë simptoma të një sulmi në zemër.

Nëse ndjeni:

Presion ose shtrëngim në qendër të gjoksit tuaj, ose në nofullën, qafën, krahët, shpinën ose stomakun tuaj – veçanërisht nëse shoqërohet me:

Një ndjenjë për fundin e botës

Të përziera

Lodhje

Marramendje

Në këto raste shkoni në spital sa më shpejt të jetë e mundur. Mund të jetë një sulm në zemër.

Sa zgjat një atak në zemër?

Dhimbja e sulmit në zemër shpesh zgjat pesë minuta ose më shumë (deri në gjysmë ore ose, rrallë, dy orë). Nëse mendoni se mund të keni një sulm në zemër, marrja e masave të menjëhershme mund të shpëtojë jetën tuaj. Kështu që është thelbësore të merrni trajtim urgjent sa më shpejt të jetë e mundur.

A është një sulm në zemër apo diçka tjetër?

Sidoqoftë, llojet e tjera të dhimbjeve të gjoksit, veçanërisht nëse dhimbja është më e lehtë dhe e shpejtë, mund të vijnë nga diçka jashtë shqetësimit kardiovaskular.

Dhimbja e lidhur me zemrën ka tendencë të përkeqësohet me ushtrimet fizike. Dhimbjet e mprehta të gjoksit që përmirësohen me aktivitetin fizik ka më shumë të ngjarë të shkaktohen nga diçka tjetër, si refluksi i acidit.

Nëse ndieni një dhimbje të mprehtë që duket se vjen nga një vend i saktë, ka të ngjarë të mos ketë lidhje me zemrën. Dhimbja në zemër është tipike difuze ose rrezatuese.

Nëse frymëmarrja juaj po ndikon në dhimbjen tuaj të theksuar të gjoksit, mund të jetë diçka, nga një brinjë e thyer te perikarditi (ënjtja e membranës që rrethon zemrën) deri te diçka që përfshin mushkëritë, si pneumonia ose astma.

Për shembull, një ditë, dhimbja juaj në gjoks është në anën e majtë vetëm mbi brinjët tuaj, ditën tjetër është në të djathtën e sipërme. Ndërsa dhimbja kardiovaskulare mund të rrezatojë në krahët, qafën, shpinën ose nofullën tuaj, ajo rrallë lëviz nga vendi në vend në ditë të ndryshme.

Dhimbja e lidhur me zemrën zgjat disa minuta. Nëse dhimbja juaj në gjoks është momentale, ka të ngjarë të shkaktohet nga një dëmtim muskulo-skeletor si një brinjë e plasaritur ose muskul i tërhequr, ose ndoshta dhimbje nervore, si lloji që mund të shkaktohet nga herpesat që përfshijnë gjoksin.

Cilat janë katër shkaqet më të zakonshme të dhimbjes jo-kardiake në gjoks?

Ju mund të keni një problem me inflamacionin rreth zemrës suaj (që nga rruga kërkon vëmendje të menjëhershme të mjekut) që mund të shkaktojë dhimbje gjoksi ose mund të vuani nga diçka krejtësisht e lidhur me zemrën, si dispepsi e keqe.

Pneumonia ose një gjendje si pleurit, e cila është një inflamacion i indeve që rrethojnë mushkëritë, mund të shkaktojë dhimbje në gjoks që mund të gabohet si një sulm në zemër.

Shpesh përshkruar si sulme jashtëzakonisht të forta, paniku mund të paraqitet me simptoma të tilla të ngjashme me një sulm në zemër që shumë njerëz besojnë se janë në arrest kardiak. Në thelb të një sulmi janë faktorë si stresi i rëndësishëm, ngjarje traumatike ose ndryshime të papritura të jetës. Sulmet e panikut vijnë zakonisht me pak ose pa shenja paralajmëruese dhe kanë tendencë të arrijnë kulmin brenda 10 minutash, ndërsa simptomat e sulmit në zemër mund të fillojnë ngadalë dhe të zgjasin për periudha më të zgjatura.

Cilat janë shkaqet më të zakonshme të dhimbjes në zemër?

Angina – ose dhimbja kardiake – i referohet shqetësimit në gjoks për shkak të diçkaje që nuk shkon mirë me zemrën. Një kardiolog do të dëshirojë së pari të përcaktojë se dhimbja e gjoksit që mund të keni ka të bëjë me arteriet e bllokuara (mendoni: arteroskleroza ose sulmi në zemër). Gjendje të ndryshme të zemrës mund të shkaktojnë anginë por nuk kanë lidhje me rreziqet e arterieve të bllokuara.

Perikarditi ndërkaq ndodh kur qesja që rrethon zemrën tuaj – perikardi – bëhet i përflakur. Shumica e njerëzve janë më të mirë për 7 deri në 10 ditë dhe nuk do të pësojnë probleme serioze nga kjo gjendje.

Miokarditi është një inflamacion i muskujve të zemrës – ose miokardit – i cili mund të ndikojë në aftësinë e zemrës suaj për të pompuar, duke shkaktuar një ritëm të shpejtë ose jonormal të zemrës. Në përgjithësi i shkaktuar nga një infeksion viral, miokarditi gjithashtu mund të rezultojë nga një reagim ndaj një ilaçi ose gjendje inflamatore.

Kardiomiopatia i referohet sëmundjeve të muskujve të zemrës, të cilat kanë shumë shkaqe, shenja paralajmëruese, simptoma dhe trajtime. Me kardiomiopatinë, muskuli i zemrës trashet ose zgjerohet, duke e bërë atë më të ngurtë. Ndërsa kjo gjendje përkeqësohet, zemra bëhet më e dobët – dhe është më pak e aftë të pompojë gjak dhe të mbajë ritmin normal.

Dhimbja në gjoks mund të jetë e frikshme, pavarësisht nga shkaku i saj. Ju lutemi dëgjoni trupin tuaj. Nëse keni dhimbje të forta në gjoksin tuaj që rrezaton në qafë, nofull, krahë ose shpinë – e cila shoqërohet me të përziera, të fikët, gulçim dhe djersitje të ftohtë – telefononi menjëherë mjekun.

Shpërndaj
Lajme - Probleme.me