Lart

Shikimi i Mjegulluar – Shenjë e Sëmundjeve Serioze

Vizioni i paqartë nuk duhet të lihet pas dore, pasi mund të jetë një simptomë e problemeve të fshehura që mund të shoqërohen edhe me ndikime në sistemin nervor, shprehen okulistët.

Problemi mund të ndodhë në njërin ose te të dy sytë dhe zakonisht shkaktohet nga anomali refraktive – largpamësia, afërsia ose astigmatizmi, të cilat mund të korrigjohen duke mbajtur syze ose lente

shikimi i mjegulluar

  • Anomali refraktive

Astigmatizmi, miopia (miopia), largpamësia (hiperopia) – këto janë të gjitha anomali refraktive. Në thelb, ato ndodhin kur kthesat e dritës përqendrohen në retinë për shkak të lakimit të syrit. Bartja e syzeve ose lenteve mund të ndihmojë, siç mund të bëhet edhe kirurgjia me laser.

  • Glaukomë

Një proces i pandalshëm i plakjes mund të shkaktojë ngritje të panevojshme të presionit brenda vetë syve dhe mund të dëmtojë nervin optik. Është e rëndësishme që të shpëtojë nga glaukoma sa më shpejt të jetë e mundur pasi kjo gjendje përkeqësohet me shpejtësi dhe lehtë mund të çojë në humbje vizuale.

  • Sytë kronikë të thatë

Sindroma e syrit të thatë nuk është një dukuri e rrallë dhe është diçka që ndikon në shikimin në të gjitha mënyrat e mundshme si turbullimi. Zakonisht rekomandohet përdorimi i lotëve artificialë, megjithëse ata që vuajnë nga sindroma e rëndë e syrit të thatë gjithashtu mund të këshillohen të përdorin ilaçe të caktuara për të ndihmuar lubrifikimin e syve të tyre.

  • Degjenerimi makular i lidhur me moshën

I referohet procesit të plakjes dhe mund të shkaktojë vizion të paqartë, i quajtur gjithashtu degjenerim makular. Bëhet fjalë për prishjen e pjesës qendrore të retinës që quhet makula. Degjenerimi makular i lidhur me moshën konsiderohet të jetë një shkak kryesor i verbërisë në mbi 60-të, thonë okulistët.

Të moshuarit gjithashtu janë në rrezik të lartë të zhvillimit të kataraktit – ngjeshja e thjerrëzave të vendosura në pjesën e përparme të syrit. Kataraktet mund të parandalojnë depërtimin e dritës, duke shkaktuar shikim të paqartë ose madje edhe humbje të shikimit nëse turbullimi është shumë i rëndë. Sidoqoftë, zëvendësimi i lenteve të prekura me ato artificiale mund të ndihmojë në rivendosjen e shikimit të mprehtë.

Nivelet e larta të sheqerit në gjak mund të jenë një shkak i dëmtimit të enëve të gjakut, përfshirë ato që furnizojnë retinën me oksigjenin dhe lëndët ushqyese që i duhen. Qarkullimi i dobët i gjakut në sy mund të dëmtojë retinën, duke çuar në retinopati diabetike, e cila mund të çojë në verbëri nëse diabeti nuk mbahet nën kontroll.

Mund të jetë gjenetike, kështu që mos u habitni nëse sytë tuaj janë të mjegulluar – ndryshimet hormonale që ndodhin në trupin e një gruaje shtatzënë mund të ndryshojnë formën ose trashësinë e kornea. Gjithashtu, shtatzënia mund të shkaktojë thatësi të syve, dhe kjo mund të ndikojë në shikimin.

  • Probleme kardiovaskulare

Shpesh ndodh që njerëzit që vuajnë nga presioni i lartë i gjakut gjithashtu mund të kenë të mjegulluar shikimin si rezultat i dëmtimit të enëve të gjakut në sy. Njerëzit që kanë pasur goditje në tru mund të përballen me shikim të mjegulluar.

E huazuar

Ju rekomandojmë këta artikuj:

Shenjat që Tregojnë se po Humbisni Shikimin

Syri dhe Shikimi

Shpërndaj
Shëndeti - Probleme.me

Probleme.me fokusohet në shëndetin dhe mirëqenien personale tuajën. Artikuj të shumtë për shtatzëninë, fëmijët, gratë e meshkujt. Nëse keni ndonjë koment, sygjerim apo edhe informacion për ta ndarë me ne na kontaktoni shendeti@rilinde21.sg-host.com